- | СБХ, Шипка 6
Галерия (4)

Ретроспективна изложба

Настоящата изложба е ретроспекция на творчеството на художничката Виолета Гривишка-Танева.

В експозицията са включени графики и рисунки, създадени през дългия й творчески път – от началото на 60-те години на XX век до 2017. Представени са произведения от колекциите на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, СГХГ, СБХ, както и непоказвани творби от личната колекция на автора.

Мисловното начало е отличителен белег на творчеството на Виолета Гривишка. Изпълнени в различни графични техники и материали, с точно обрисуван и чист детайл, графиките й ни въвеждат в едно космично, ритуално, символистично пространство, където осмислените теми от митологията и християнската религия, от народните традиции, притчи и легенди получават една модерна графична изразност. При проследяването на цялостното й творчество се откроява една последователна линия по отношение на тематиката – темите и сюжетите, обединени в цикли („Български народни песни“, „Богомили“, „Блудният син“, Музика“, „Театър“ и т.н.), са разработени внимателно и целенасочено и стъпка по стъпка превръщат творбите й в своеобразен паноптикум на фолклорното ни наследство и на християнството, погледнато през значимостта на богомилското учение и аналитичен поглед към Стария и Новия завет. Композиция и форма неизменно довеждат до морално-етични изводи и изразяват идеала на авторката за историята на света и изкуството.

Куратор: Наташа Ноева

 

За автора:

Виолета Гривишка е родена на 19 октомври 1937 г. в Плевен. Завършва специалност „Графика“ при проф. Ефтим Томов през 1962 г. Работи в областта на графиката, живописта и сценографията. През периода 1962 – 1964 година работи в областта на илюстрацията и оформления на книги и списания. От 1964 г. се изявява като художник сценограф в Плевенския драматичен театър и оттук започва творческата й връзка с различни театри в страната – Централен куклен театър и Театър 199 в София, Бургаския драматичен театър, театъра в Ботевград и др. Участва с графики в общите художествени изложби от 1965 г. и в много представителни изложби на българското изкуство в страната и чужбина – Париж, Сао Пауло, Берлин, Дания, Швеция, Норвегия, Гърция и др.