- | София прес
Галерия (11)

Фотография

откриване: 31 май, петък, 18:00 часа

В изложбата „Близо и далеч“ Лети представя фотографии от Париж, които заснема по време на творческа резиденция в ателиетата на СБХ в Cité internationale des arts през 2023 година, която печели с конкурс.


+++

Виктория Роланска за изложбата

Като родно място и дом на фотографското и филмовото изкуство Париж е бил заснеман безброй пъти и предстои да остане във фокуса и на съвременното изкуство. Настоящата изложба показва индивидуалния поглед на Виолета Апостолова и усещането ѝ за вече познати, близки на съвременния човек места, случайната среща на фотографа и зрителя с тях, която се разгръща като разговор във времето.

Заснетите образи са сякаш в постоянен полет,

спонтанно уловени и в очакване да бъдат пуснати на свобода

и да се срещнат с нови погледи.

Кадрите в изложбата са създадени чрез синтез от различни фотографски техники – черно-бяла, цветна фотография, аналогов и дигитален формат, и в тях откриваме знаци за непрестанната комуникация между града и неговите обитатели. Миналото и настоящето в тихите улици и детската игра, свободната мисъл в полета на птиците и мечтите.


+++

Лети за изложбата си:

Пътувайки към Париж, слушах песен – Tan lejos tan cerca / „Толкова близо, толкова далеч“. Казах си: това е моята тема.

За мен Париж е бил: любими филми, любими фотографи, фотографии, музеи, картини, наредени в тях… Били са и близо, и далеч. Близо, защото това, което буди мечтите, е близо; далеч, защото е някъде, в неопределеното. За мен не е имало значение къде е всичко това. Аз съм се свързала с цялото изкуство там през всичко, което обичам с цялото си сърце – музиката, филмите, художниците, Сена, фотографиите и, разбира се, хората. Толкова за Париж, не мога да опиша всичко това кратко.

Cité internationale des arts ме приближи до артисти от цял свят, с някои от които споделихме идеи, вечеря, кафе, вино, разказвахме си за местата, от които сме дошли… Позволиха ми, довериха ми се да ги заснема, да съм близо. Трудно ми е да опиша колко е приятно за мен някой да ми се довери като фотограф, а в условията в Cité internationale des arts – да вляза в техните временни домове там или да ги поканя в моя. Не ми стигат думите за това колко силни преживявания донесе за мен това пътуване. Споделям част от снимките с надежда да успея да предам на зрителите тази красота и сила на споделянето, което изпитах там с благодарност.

Много силни емоции преминаха през мен – Париж вълнува и отблизо, и отдалеч.

+++


За автора

Виолета Апостолова – Лети е родена в град Монтана. Живее и твори в София. Тя е бакалавър от СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“, магистър по „Семиотика на изобразителното изкуство“.
Работи в областта на фотографията, печатната графика – както с класически графични техники, така и с компютърно генерирани изображения. Член е на Съюза на българските художници, секция „Графика и илюстрация“ от 2016. Изследва темите, свързани с границите, изгубените връзки, себетърсенето и вярата, както и връзката текст и образ. Участва в регионални, национални и международни изложби и проекти в областта на графиката и фотографията (в Испания, Англия, Сърбия, Румъния, Русия, Мексико, Унгария, Виена, Хърватия, България и др.). 

+++