- | Извън СБХ
Галерия (53)

Живопис

галерия „Сердика“
Обновена част на Женски пазар
откриване: 8 май, сряда, от 18:00 до 21:00 часа

Пространството на галерия „Сердика“ ни посреща с изложбата на сливенския художник Велин Динев. Картините му по един уникален и неповторим начин преобразяват света около нас. Неуморен и изключително продуктивен, той е от авторите, които със своя оригинален пластичен език интерпретират и пресъздават богатството от теми и мотиви с един индивидуален и запомнящ се похват.

През своя дълъг творчески път Велин Динев е участвал в редица общи изложби, има множество самостоятелни изяви в България и чужбина. Изключително признание за неговото изкуство е голямата награда „Сирак Скитник“, която получава през 2018, и първа награда за живопис през 2023 на Националната изложба за изобразително изкуство в гр. Сливен, градът, в който художника живее и твори.

Настоящата изложба в галерия „Сердика“ представя най-новите картини на автора, както и платна, рисувани през последните години. В експозицията са показани творби от различни серии – „Сезони“, „Годишни времена по Вивалди“ и други, включващи характерни

мотиви от природата, композиции, свързани с фолклорното ни наследство, черги и тъкани.

Жизнерадостните платна на Велин Динев завладяват и насищат пространството на галерията с много цвят и светлина. Колоритът в картините му е ярък и наситен, формите са пресъздадени ясно и обобщено, на места звучат чисто монументално и знаково.

Велин Динев / от изложбатаТворбите на художника впечатляват с пространствена ритмичност и свободно изведени композиционни планове, в които доминират синтетични и изчистени от детайли форми. И същевременно по един категоричен начин той извежда багрени вертикали и хоризонтали, които маркират и изграждат структурата на творбата, като следват зададената артистична линия и индивидуален пластичен език. Велин Динев борави с изключителна експресивност и ярко изразени и наситени краски. Неговата осмислена, знаково изведена образност се подчинява изцяло на цветните стойности в картините му. Обобщените форми, различните по плътност линии, които на моменти напомнят текстилни нишки, внасят дълбоко смислово внушение в неговите платна, което преминава отвъд границите на видимото. Художникът е завършил специалност „текстил“ при доайена на съвременния текстил Марин Върбанов.

Със своя характерен визуален език, авторът ни представя вълнуваща симфония от запомнящи се платна, в която се редуват ритмични цветни петна и асонанси, вибриращи със собствен звук и ритъм.

Каквито и инвенции да пораждат картините на Велин Динев, те са облечени в светлина от цветове и пресъздават света като приказно място, в което се разказват митове и легенди.

Диана Драганова – Щир


+++

За автора

Велин Динев е Роден през 1938 в гр. Нова Загора. Завършва Националната художествена академия, специалност „Текстил“ през 1970 София при проф. Марин Върбанов.
Работил е като уредник в Художествена галерия „Димитър Добрович“, Сливен.
Бил е преподавател в Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“, Сливен. През годините участва в множество общи изложби в Букурещ, Берлин, Будапеща, Париж и Лондон. Живее и твори в Сливен, но негови картини са притежание на колекционери от Германия, САЩ, Франция, Англия, Австрия, Китай и Русия. Носител е на Голямата награда „Сирак Скитник“ за 2018.


+++
Дизайн: Мирела Събева

+++

фотограф: Галя Йотова

+++

Адрес

галерия „Сердика“, София
Обновена част на Женски пазар
ул. „Цар Самуил“ 90 Б, етаж 2
Точната локация може да видите

тук