- | София прес
Галерия (5)

живопис

откриване: 1 март, сряда, 18:00 часа

Елиза Младенова за изложбата:

Както Алиса се среща с множество особени герои и чудатости в страната на въображението, за да разбере света на възрастните и да порасне, така и ние се оглеждаме в изкуството, за да разкриваме и преосмисляме енигмите на реалността.


Минко Йовчев  / без заглавие


„В страната на живописците“ е втората самостоятелна изложба на Минко Йовчев, в която авторът подхожда саморефлексно, насочвайки вниманието си върху смисъла и „ползите“ на живописта, връзката й с действителността и (не)възможността за нейната автономност. В картините му, където свободата и размахът се усещат още с избора на големите формати и маслените бои, откриваме един паралелен, самостоен свят, разговор между различни художници през различните време-пространства, усещаме чистата наслада от живописването, възможността за превъплъщение и безмерна емпатия, способността на художника да предава триизмерните обекти на платното, вниквайки в тяхната същност, в тъканта, от която са изградени, но и да минава отвъд тях, изобразявайки невидимото. Със спокойна дистанцираност, характерна за цялото му творчество, Минко Йовчев изгражда

имагинерни хронотопи, черпейки теми и сюжети от културата и действителността ни

– тук е самотата на минотавъра, победата над него, фрагментарността и отчуждението на света, в който живеем, „спасението“, социално или лично, което всеки от овластените медиатори предлага, но и ироничният поглед, рефериращ към вътрешния мир като постижимо спасение.

Изложбата „В страната на живописците“ се превръща в своеобразно припомняне на думите на Андрей Даниел, преподавател на Минко Йовчев, че „проблемите в изкуството са вечни, но условията, в които се решават, и поколенията, които ги решават, се менят. Ето защо има смисъл да опитаме да ги решим отново“.


+++


За автора

Минко Йовчев е роден през 1987 в София. Завършва НУИИ „Акад. Илия Петров“ и Националната художествена академия в София, специалност „Живопис“ в класа на проф. Андрей Даниел през 2011. Участва в редици изложби и конкурси. През 2010 е първият носител на Наградата за млад живописец на Фондация „Едмонд Демирджиян“, а през 2013 представя и първата му самостоятелна изложба – „Нечовешко“, в галерия Credo Bonum, София.