- | СБХ, Шипка 6, 1 C
Галерия (13)

Плетени картини

Художникът за работата си:

Предизвикателство е да обясняваш творческия процес при създаване на една картина, мисловните, естетическите и метафоричните идеи, реализирани на платното. Плетени и преплетени са моите картини, цветовете и повърхностите в тях – също.

Трябва ли цветът да е на една повърхност?

Не, не е задължително. Той може да минава над себе си, да се завърта около себе си. Същото го прави нишката прежда, с която е оплетен пуловера за зимата. Преплетената цветна прежда и ритмично усукания цвят и ето – пред вас е топологията на „зимния пуловер“!

Иван Стойчев / от изложбатаМинималистичната естетика на плетката на „зимния пуловер“, поставена в минималистичната среда на зимното бяло – бялото платно. Дали не са това парчета от тази съпоставена и хармонизирана топологична преплетеност? Преплетен цвят, със своята светлосянка повърхности – не гладки и не за око, невъоръжено поне с обикновен микроскоп.

Иван Стойчев / поглед в изложбата в зала 1C, СБХ, Шипка 6+++


За автора

Иван Стойчев е роден през 1969 в Кърджали. През 1988 завършва ССХУ „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а през 1995 се дипломира в НХА „Николай Павлович“ в специалност „Живопис“. През 1999 година пребивава в Сите де-з-ар, Париж. Има 8 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Далас (САЩ), Люксембург, Магдебург (Германия) и други. Участва в многобройни групови изложби в България и по света. Получава награди на Биеналето на малките форми в Плевен (2010), National Annual Exhibition of Art society, САЩ (2009) и други. От 1997 е член на СБХ.