- | Извън СБХ
Галерия (19)

Скулптурна изложба

Зала „2019“, Градска художествена галерия – Пловдив

Скулпторът Павел Койчев показва най-новите си творби в „Зала „2019“, в експозицията „Той и То“. Авторът споделя: „Публиката ще види в Пловдив съвсем нови мои неща“ и не крие, че е въодушевен

да представи голямоформатни композиции,

провокиран от възможностите на пространствата в зала „2019“. В изложбата той поставя фокуса върху връзката между човека и животните. 

Павел Койчев разказва осем необикновени истории за човека и опитоменото от него животно в бял стиропор, който по магически начин се е оказал послушен пластичен материал в ръцете му.

„Тук има два мои автопортрета – стъпил съм върху гърба на бивола, а това е споменът ми как за първи път съм яхнал кон като дете“ – казва авторът. Биографичното отдавна е преработено от творческата му енергия в алегория, в архетипи.


Румен Леонидов:

„Осемте видения на Павел Койчев са свързани с космическото мироздание, а не с българската митология. Шепотът на вселената тук се чува най-добре, стига да има кой да го чуе“.

фотографии: Градска художествена галерия – Пловдив


+++

За автора

Павел Койчев е роден на 30 май 1939 в София. Завършил е Художествената гимназия в София. През 1966 се дипломира във ВИИИ „Николай Павлович“ (сега Национална художествена академия) в София. 1966 – 1971 Работи в издателство „Фотоиздат“ като художник и оформител на празнични и поздравителни картички. От 1971 работи на свободна практика. През 1982 е първата му самостоятелна изложба. От 1984 се включва във всички по-важни национални изложби, участва и в изложби в чужбина. През 1984 получава наградата на името на Иван Лазаров, а през 1987 награда на името на Марко Марков. Участва в изложението „Световни художници на хилядолетието“ в централата на ООН в Ню Йорк през 1999 и представя България на Международното биенале във Венеция, заедно с още двама български художници през 2002. През 2012 отново представя България на Международното биенале във Венеция, заедно с още двама български художници. Негови произведения са притежание на Националната галерия (София), на Софийска градска художествена галерия, на галерии в страната и частни колекции и експозиции в Белгия, Австрия, Дания, САЩ и др.
Павел Койчев осъществява многобройни проекти с монументални скулптури, между които „Доли или нещо за клонирането“ (1997), „Обиталище“ (2000), „Скулптури от оникс“ (2006), „Водна паша“ през 2009  и Парк-галерия „Оригиналите“ (2016) в село Осиковица. През 2022  прави нов вариант на инсталацията си „Водна паша" в Южен парк, София. 

Член е на СБХ, секция „Скулптура“. 

+++

Адрес

Зала „2019“, Градска художествена галерия – Пловдив
ул. „Гладстон“ 32
Пловдив


Точната локация можете да видите

тук


+++