- | СБХ, Шипка 6, 1 C
Галерия (24)

Произведения, създадени преди 25 години на пленерите на галерия „Леседра“

откриване: 21 ноември, вторник, 18:00 часа

В изложбата търг участват творби на художниците: Петър Дочев, Христо Стефанов, Димитър Лалев, Ганчо Карабаджаков, Сули Сеферов, Йордан Кисьов.


+++

Най-значимата в тази колекция е работата на Петър Дочев „Без заглавие“, 100 х 100 х 15 см, оцветени панели от дърво, монтирани върху тъмен дървен панел, което я прави скулптурно триизмерна. Показва се за първи път и тя потвърждава казаното от писателя дисидент Георги Марков в неговото есе от 1974, че Петър Дочев е българският минималист, поставяйки го редом до американския скулптор Карл Андре. Петър Дочев е известен с индустриалните пейзажи, с абстрактни творби и най-вече с графитите.

Tова произведение е единствено от този род и характер и издига Петър Дочев на нивото на най-значимите минималисти,

като американеца Доналд Джъд например. Достойното място на тази творба е в националния музей.

Изненада за ценителите са живописните абстракции на Ганчо Карабаджаков, създадени специално за„ Леседра“, които сега се показват за първи път. Премиера за публиката са мащабните рисунки на живописеца монументалист Христо Стефанов, вдъхновени от природата и изпълнени с характерните за него туш и перо. Живописните творби на Димитър Лалев, специално създадени за проекта на „Леседра“ преди 25 години, са достойни да влязат в музея не само заради своя мащаб, но и за силата на внушението, което излъчват. Казаното за Димитър Лалев се отнася до голяма степен за живописните платна на Сули Сеферов и Йордан Кисьов.


+++

Благородното намерение на изложбата е да допринесе за финансирането на арт селището „Леседра“, което е на важен заключителен етап.