- | СБХ, Шипка 6
Галерия (4)

Самостоятелна юбилейна изложба на Мария Ножарова - керамика

Юбилейната изложба на Мария Ножарова „Сънища на ръцете” е послание на духа, трансформирано от вдъхновението в материални форми.

В едно пространство присъстват новите пластични търсения на авторката, съчетани с бегъл ретроспективен поглед към осъществени проекти в монументалната пластика на фасади, интериорни решения, изпълнени в различен материал, както и нейни реализации в кино, телевизия и театър.Този поглед напомня за лица от „Сватбите на Йоан Асен”, „Аспарух”, „Боянският майстор”, „Милионите на Превалов” и др...

Мария Ножарова е на 83 години и продължава да вае форми. Творческата и биография обхваща много широк диапазон на реализации .

През 1955 година се дипломира в изящния факултет на Художествената академия -  специалност скулптура. Още същата година проектира и изработва орнаментални фризове от камък и гипс за сградите на Министерския съвет, Министерството на финансите, ЦУМ, хотел „Балкан”(сега „Шератон”). Продължение на монументалното и виждане се явяват керамичните фасади на пощата в град Балчик, „Дом на алпиниста” в град Враца, хижа „Марциганица” – Асеновград, обекти в Пампорово, Разлог, Банско...

В интериорите на хотели, ритуални и изложбени зали смело съчетава керамика с дърво, текстил и метал. Мария Ножарова проектира пространственото оформление на международни изложения в Лайпциг, Осло, Брюксел, Москва, Лондон, също и етнографски комплекс „Етъра”, музеи в Смолян, Карлово, Сливен, Шумен, Русе, Сребърна...

Тя е дългогодишен преподавател в „Техникум за художествени занаяти”, прераснал в днешната „Гимназия за приложни изкуства”. Там също не остава еднопосочна. Преподава история на изкуството, плакат, аранжиране, реклама, бутафория, текстил. Автор е на книгите „Бутафория във витрината” и „Търговско знание и реклама”.

Тя се отправя в нова посока като художник-постановчик в киното. Проектира реквизит, каляски, брони, оръжия за „Сватбите на Йоан Асен”, костюми, юрти, грим и перуки за “Аспарух”. Проектира костюмите за „ Боянският майстор”, художник е на „Смъртта на заека” и т. н.... Продължава в Българска национална телевизия с костюмите за „Милионите на Превалов”, театрални и музикални постановки, новогодишни програми, балетни постановки. Получава 3 награди „Златна антена”...

Мария Ножарова е и сценарист на документалните филми „В света на живописта”, „От лоената топка до моста на Бяла”, „Приказка за самотата”, „Сънища бели”, „Йоан Кукузел”.

Изкуствоведските си търсения Мария Ножарова споделя в много публикации и участия в международни симпозиуми. Продължава да работи в тази област и подготвя издаването на книга, която да обхване темите, вълнували я през годините.

Изложбите на художничката имат своеобразно послание, изразено в заглавието на всяка от тях: „Към светлината”, „Време”, „Дървото на живота” и сега – „Сънища на ръцете”, „Крилото на пеперудата”, „Вавилонска кула”, „Шамански поход”, „Нарцис”..... са някои от имената на новите произведения на авторката.
 

Ето какво казва тя за работата си:

 „...Рецептата е много лесна:

Необходимо е късче земна плът,

наречена глина,

ръце,

            покръстени в майсторство,

 вдъхновение

                            и малко светлина,

избликнала от душата. 

Получава се нещо материално,

облъхнато от радост и страдание.

След това то се хвърля

                              в огъня на пещта. 

Във времето към хилядата градуса,

глазурата,

                  обгърнала снагата му,

                                се стопява 

                                     и слива с него,

 преродила

            сивотата на суровия материал

                              в багрите на дъгата.

 

 Това е тайната на моята керамика.”

                                 

                               Мария Ножарова  


Марина Иванова