- | София прес
Галерия (7)

Изложба на Рут Бианко, Малта

Проектът „Съжаление...” изследва повествователното хаотизиране и фрагментиране, като сблъсква факта и фикцията, въплатени в трагично-романтичната любов между Едит Пиаф и Марсел Сердан. Тази някакси непропорционална връзка между "малкото врабче", прякора на певицата, и световния шампион по бокс, приключва внезапно, когато Сердан загива в самолетна катастрофа на път към любимата си.

Проучването на Рут Бианко, се развива като визуален биографичен ангажимент, вдъхновен от тези две личности–икони. Славата и богатството поставят хората "на авансцената”. И все пак, отвъд светлината на прожекторите, страстите, които ни правят човеци, напират и се лутат вътре в нас - любов и омраза, възторг и скръб, радост и съжаление. Сцена след сцена от певческата кариера на Пиаф и сцена след сцена от боксьорската на Сердан – тяхната несъизмеримост олицетворява от една страна външните противоречия на тези две личности, а от друга крехкостта и силата, които разсичат човешката душа в мигове на страдание. „Non, Je ne regrette rien… rien de rien” („Не, за нищо не съжалявам...“) – рефренът на Едит Пиаф отеква, сякаш тя сама отрича мига на личната си загуба и съжаление. Фактът и фикцията, тъй както филмът и животът, създават илюзорни образи, които изкривяват начина, по който възприемаме и инсценираме реалността, но по ирония на съдбата ни помагат да преподредим собствения си живот и неговите сюжети именно чрез тази повтаряемост.

Другата част от експозицията е наречена „Мръсна живопис” и е колекция от колажни работи върху хартия. Те са създадени специално за и в контекста на Сохо - квартала на червените фенери в Лондон. Произведенията се фокусират върху феномена и низмеността на секс индустрията, поставяйки под съмнение съблазънта и прелъстяването като „търговия” с човешкия поглед. Те си служат с вулгарната иконография, която превръща тази част от Лондон в пулсиращо градско пазарище. Авторката прекарва значителен период от време в Лондон, за да изучи културата и символиката на живота в Сохо, които правят това място уникално в света. Проектът включва и двойно видео (Soho Pink и Soho Blue) – едното снимано със скрита камера в порно магазини, а другото отразяващо външния облик на Сохо, въплатен в пъстротата на централната му улица.

Повече за авторката:

Рут Бианко (родена в Малта) има магистърска и докторска степен по изящни изкуства от Университета за изкуства в Кент, Великобритания. В момента е старши преподавател по изкуство и дизайн във Факултета за архитектурна среда в Университета на Малта, където преподава съвременна култура, пространствена инсталация в архитектурата и дигитални изкуства. Куратор е на изложби и координатор на международни арт изяви в Малта, изнася доклади и лекции във Великобритания и други европейски университети.

Рут Бианко представя свои произведения в различни страни по света и участва в значими изложби. През 2008 г. е поканена да участва в Dans la Nuit des Images в Гран Пале в Париж на общоевропейската изложба, представяща съвременни аудиовизуални и мултимедийни изкуства от последните десет години. Тя представлява Малта в изложба с участието на избрани художнички от Европа - ART‘'FAB Femmes d'Europe: La première édition de l’Été Culturel de Saint-Tropez - Сан Тропе, Франция 2006. Представлява страната си и в Breakthrough (Пробив) и Nieuwe EU-Landen (Новите Еврочленки), в Центъра по изкуствата в Хага по време на присъединяването на 10-те нови страни към ЕС през 2004 г. Други участия: Bezruč Festival в Опава, Чехия; Remont Gallery, Белград; Faux Mouvement, Център за съвременни изкуства, Мец; Rencontres Internationales – Париж, Берлин, Мадрид; Stemperando Biennale 2012 – Торино, Козенца, Рим; Сараево Зимни Фестивал 2013. Нейни творби са представени в международни колекции, включително в галерията Тейт, Лондон; музея Виктория и Албърт, Лондон; Кралския колеж по изкуствата, Лондон.