- | Извън СБХ
Галерия (5)

Изложба живопис в галерия Арте

„За колегите художници и ценителите на изкуството името на Станимир Желев не е непознато, въпреки че то не е сред шумно споменаваните. Живописта му е привличала вниманието на критиката и от участията му в общи и колективни изложби и особено от изявите му в тандем с Атанас Атанасов в техните интерпретации на иконописта и старинната религиозна стенопис.

Но това, с което художникът се представя в галерия „АРТЕ”, е съвсем различно. От последната му самостоятелна изложба в софийската галерия „Александър” са минали почти 30 години. И това е път извървян осмислено и самостоятелно. Станимир Желев не е назовал темата на своята изложба. Но ние можем да го направим.

Скали. Този избор не е случаен. В насочването му към скалите се събират дълбинни пластове на неговата чувствителност и стилистичните му предпочитания като живописец. Това определя и духовния мост между Ивановските скални църкви от XIV век и визуалните нагласи на XXI век, пред който ни изправя художникът.

С какво скалите, един особен сюжет, привличат Станимир Желев? Тази материя от една страна внушава

идеята за вечност на земните структури,

отвежда отвъд преходното човешко битие, а от друга поразява сетивата ни със сурова аскетичност. Цветът в платната на художника е заглъхнал, почти изгонен. Затова пък нюансите на бяло, сиво и черно са почти безкрайни. Намирам, че в тези последни свои творби Станимир Желев е постигнал ново качество в своето развитие.

 От години сроден с наследството на българската религиозна живопис, той намира свой ход и към фреските от Иваново – вдъхновен не само от вълшебството на тази живопис, но и от пространствата, пробили скалната плът и запечатали духовния порив на минали времена. Той не просто е възприел иконографския канон. Успял е да премине границата на познаването, да се вживее в същината на тези образи и да ги въплъти в съвременен език, отстоявайки безкомпромисно своя личен възглед.“

Ружа Маринска, март 2022

+++

За автора

Станимир Желев е автор и на валидираните миналата година две пощенски марки посветени на 800 години от създаването на Ивановските скални църкви. Това събитие стана повод и причина за настоящата изложба в Арте. Живописната картина на плаката е част от едната от въпросните марки. Желев е участвал в реализирането на множество проекти, а също така е изписaл не по-малко стенописи и иконостаси в църкви и параклиси из цялата страна. Любопитна е личната история на художника – за пръв път той посещава Скалния манастирски комплекс край Иваново преди десетина години и тогава, силно впечатлен от видяното, рисува няколко картини, запечатвайки спомена от преживяването на това много специално място за него.

  • Станимир Желев / проект за пощенска марка
  • Станимир Желев / проект за пощенска марка