- | Извън СБХ
Галерия (10)

живопис

галерия „Астри“, София 

 

Антон Антонов за изложбата

„Бях на петнадесет години, когато започнах да чиракувам в ателието на художника Антон Антонов. В университета изоставих неговата своенравна сприхавост. Привлече ме простотата на така добре подредената система на изграждане на образи.

Антон Антонов  / Висока топка


Срещахме се с него често, разминавахме се и се отдалечавахме един от друг. Един ден той просто ме хвана за ръка и ме отведе. Не се противих, не бе принуда. По-скоро беше предопределено. От този момент аз съм неизменно в неговото ателие, подреждам боите, приготвям фернизи и поемам ароматите на терпентина, маслата на боите, праха по картините.

Понякога присядах пред статива и си позволявах да положа няколко мазки по наченатото платно. Разбира се, той разпознаваше тези намеси, но не чух ни най-малък упрек. С времето напредвах. Зад стъклата на прозорците, отвън и вътре в ателието, слънцето изгряваше и залязваше, зимата сменяше летата, тях – есента. Постепенно се обвързах с тишината. Неговото присъствие ставаше все по-рядко. Това ми убягваше, защото го чувствах винаги близо до мен. Приведен над статива от сутрин до вечер, изживявах всяка картина като частица живот. Започнах да полагам неговия подпис. Препокрих се с неговата личност. Или той се прикри в моята. Няма значение – в ъгъла на картините има един подпис. На върха на четката, когато посегна към платното, проблясва сълза. Странна сълза. Попива жадно в масления слой на картината и я прави някак бляскава. Неизплакана сълза. Но за да се отрони, трябва се смеем заедно, аз и той.

Антон Антонов  / Бяла лястовица
Ако сега погледнете през прозоречните рамки на това наше ателие, бихте могли да ни разпознаете. Помнете обаче, че не трябва да говорите на глас. Единствено в тишината е възможна нашата среща.

февруари 2023


+++За автора

Антон Антонов е роден през 1962 в София. Завършва живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Велико Търново. Учи в класа на проф. Александър Терзиев и проф. Георги Костов в периода 1980 – 1984. През 1989 е приет за член на Съюза на българските художници.

Започва художническите си изяви още на 15-годишна възраст в читалището в Дряново, където преминава детството му. Първата му изложба като професионален художник е през 1989 в Сливен. Оттогава до днес има около 40 самостоятелни изяви. Гостувал е с изложби в много български градове, както и в Германия, Полша, Австрия, Словакия, Франция и другаде. Негови творби са притежание на колекцията на Кметството в град Шизуока, Япония, на колекцията на Токийския университет в Япония, на Кметството в град Ческе Будейовице, на музеи и галерии в страната, както и на редица частни колекции в Германия, Италия, Гърция, Франция, Белгия, Португалия, Испания, Холандия, Швейцария, Англия, Китай, Турция, Южна Африка, Япония, САЩ.+++


Адрес

галерия „Астри“
София, ул. „Цар Самуил“ 34
Точната локация можете да видите

тук