- | Извън СБХ
Галерия (4)

живопис и рисунки

Столична библиотека
откриване: 2 декември, петък, от 17:00 до 18:00 

В изложбата на художника Драган Немцов (Драго) ще видим 16 живописни платна и подготвителните рисунки за цикъла, който Драго започнал да рисува преди точно десет години. Експозицията съдържа и шест платна с оптически хармонии – тема, която занимава автора още от 70-те години на ХХ век. В тях той изследва пулса и вибрациите на цветовете, с които работи.

В картините, освен разпознаваеми места и обекти от столицата, присъстват и нейните покрайнини. От този интерес към двете страни на градския живот се ражда и заглавието на поредицата. В платната има документална точност, но и много фантазия при изобразяването на

пространството и сюжетите на града.

Рисунките са своеобразно свидетелство за обичта на автора към София. Той я рисува с очите на артист откривател – с почуда и внимание към детайла. Немцов открива красивото дори в банални обекти на ежедневието като отдушник насред софийското поле или светофар над жп прелез.

Драган Немцов е художник, който рисува посветено и отдадено цял живот. Нещо повече, той осмисля творческия процес, наблюдава и изследва неговите елементи в ежедневната си работа. Той изобразява света около себе си, рисува го постоянно от ранна детска възраст до днес. Авторът скицира в тролея, в парка, по време на срещи. В неговите произведения земният път на човека и свеъта на въображението се срещат и докосват по удивителен начин. 

д-р.и.и Евгения Атанасова-Тенева, куратор на изложбата


+++

За художника

Драган Немцов е роден през 1935 в Габрово. През 1959 завършва живопис в Националната художествена академия при проф. Дечко Узунов. От 1963 е член на СБХ. Има повече от 100 участия в национални и групови изложби и 12 индивидуални изложби. Негови творби са притежание на частни лица и художествени галерии в България, Австрия, САЩ, Швеция, Нидерландия, Мексико, Северна Македония и др. Редовен доцент е по методика на обучението по изобразително изкуство в СУ „Св. Климент Охридски“; днес е хоноруван доцент в Национална художествена академия, магистърска програма по дисциплините „Иновационни методи” и „Методически проекти“. Преподавал е във всички видове и степени на общообразователното училище, специалното художествено образование и висшето образование. Автор на учебници и учебни помагала по изобразително изкуство за 1 до 12 клас и детската градина; ръководител на детска школа по изкуствата в Габрово; участва в български и международни проекти по художествено образование. Разработва електронни приложения към учебниците и използването на айпад рисуване за художници. Носител е на орден „Кирил и Методий“ I степен и на Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.


+++


Адрес

Столично библиотека
площад „Слайвейков“ 4
работно време за изложбата: 11:00 – 19:00

Точната локация можете да видите

тук