Галерия (9)

Изложба на Методи и Моника Попови

Изложбата „СИТО” е творчески проект на Моника и Методи Попови в галерия „Райко Алексиев”, който е провокиран от:

- любовта на Моника към бродерията;

- творческата специализация в ателиетата на ГЕДОК- Мюнхен;

- 50-тата годишнина на Методи;

- 30 годишният брак между двамата и

- магията на Рисунката.

(Ще бъдат подредени 500 сита, 50 от тях бродирани и 100 авторски рисунки 20 от тях бродирани) (керамика ще има, откриване не!) (спонсори НБУ и СБХ)

  • За авторите

Моника Попова завърша керамика при проф. Красимир Джидров в Националната художествена академия. Доцент е по керамика. От 10 години преподава в Нов български университет, където същевременно защитава докторска теза в програма „Египтология“. Член на Съюза на българските художници от 1996 г. и на Българският институт по Египтология от 2009г.

Представила до момента над 30 самостоятелни изложби и участвала в над 70 колективни изложби в страната и чужбина в периода 1992 – 2013 г.

През 2013 г. е номинирана за наградата „Владимир Димитров –Майстора” за принос в живописта; номинация и участие в два кръга от Конкурса за съвременно изкуство на Алианц България (2012); конкурс и специализация в центъра по изкуства – „Kunstlerhaus”, Shvandorf, Germany (2011); първа награда за екстериорна пластика „Ръце от стихове”, пленер „Море от форми”, Златни пясъци; първа награда за млад автор на фондация „Св. Св. Кирил и Методи” (2002); награда за млад автор на галерия „Ирида” (2000); награда за млад автор на Международната френска академия по изкуства – Париж (1998); конкурс и специализация в „Des Art Studio”, Париж, Франция (1996).

 

Методи Попов завършва Художествената академия, специалност „Керамика“ през 1994 година в класа на проф. Джидров. Член е на СБХ от 1998 година. От завършването си досега участва общи изложби, както и специализирани в областта на керамичното изкуство. Организирал е над десет самостоятелни изложби в страната.

Негови творби са притежание на държавни галерии и музеи, както и на колекционери от България, Германия, Холандия, Франция и други.