- | СБХ, Шипка 6
Галерия (6)

Изкуство от употребявани материали - изложба с текстил

„Парцалчето от роклята на баба ми говори с нейния глас. Парче от остаряла тениска напомня за онова лято. Смачкана капачка от бира красиво проблясва в калта. Те са „ненужни”, а са изпълнени със съдържание.”


Михаела Пъдева (Секретар на секция „Текстил” към СБХ)

 

Идеята на организаторите на изложбата е да се покажат работи на високо ниво, създадени от  употребяван текстил. Почти всички автори са работили понякога с такива материали и знаят добре какви изненади крият те.

Изкуството на ХХ век вече е открило стойността им и интересните послания които носят. А през ХХI век интересът на художниците към употребявания текстил се засилва и започват да се утвърждават все повече автори от голяма величина.

Темата става още по-интересна и актуална, когато се разкрие и екологичната страна на проблема с огромното производство на текстил и бързото му превръщане в ненужен материал. С творбите си авторите от изложбата целят да извадят именно от него красотата, историята, разказа, анекдота, драмата... И споделят: „Защото „ненужните” вече неща крият виц, история, спомени и дори драма – те говорят сами, ние само им даваме думата.”

 

*SECOND LIFE - по аналогия с виртуалния свят в интернет „Second Life”, където „жителите” свободно творят мечтаните неща от живота и при това имат авторски права над творенията си.