- | Извън СБХ
Галерия (4)

в галерия „Стубел“, София

откриване: 4 декември, понеделник, 18:00 часа

Изложбата в  галерия „Стубел“ включва над 40 рисунки на Румен Гашаров, създадени предимно през 60-те и 70-те години на миналия век.

Живописното творчество на Румен Гашаров е добре познато на широката публика. Той e сред онези художници в българското изкуство, които успяват да удивят зрителя с неподправената си оригиналност и специфична изразителност. През чувствителното и критично зрително поле на художника преминават явления, събития, хора, предмети, които той превръща в художествени образи.Към множеството живописни платна, колажи, илюстрации, създадени през повече от 60-годишен период на творчество, са запазени стотици скици и рисунки, съхранени в архива на Гашаров, които до момента не са показвани пред публика. Изключение прави една малка част, която бе включена в изложбата „Бруто-Нето“ в СГХГ в края на 2022. Изложбата в галерия „Стубел“ за първи път представя тази

непозната страна от творчеството на Румен Гашаров,

свързана с интимния свят на художника. Рисунките са изпълнени с молив, туш, пастел, акварел, химикал, флумастер, с всичко, което е в близост и в полезрението на твореца. В много от тези бързи скици личи стремежът да не се изпусне, да не се забрави идеята, да се съхрани впечатлението и емоцията от преживяното. Значителен брой от тях прераства в по-детайлно разработени рисунки, в които образите изплуват до акварелни композиции и колажи. Сред тях ще разпознаем герои, лица, предмети и образи, претворени в знакови картини на Гашаров, днес част от музейни и частни колекции. – споделя за изложбата Станислава Николова, куратор на изложбата.


+++

За автора

Румен Гашаров е роден през 1936 в Пловдив, но по-голямата част от живота му преминава в София. През 1956 получава диплома №1 на новосъздадената (1951) Художествена гимназия в София. През 1962 завършва живопис в НХА при проф. Илия Петров. Още същата година започва неговото активно участие в художествения живот на страната. Освен в България показва свои самостоятелни изложби в Унгария, Полша, Чехия, Германия, Великобритания и Русия. През 1977 печели Първа награда от Международната изложба „Хумор и сатира в живописта“ в Габрово. Двукратен носител е на годишната награда на СБХ „Владимир Димитров – Майстора“ (1984 и 2022), Годишната награда на Столична община за изобразително изкуство (1987) и Първа награда от ОХИ, посветена на София (1989). Творби на Румен Гашаров присъстват в колекциите на Националната галерия, СГХГ, Музея „Пушкин“ в Москва, в повечето окръжни и градски художествени галерии в страната, както и в частни колекции в България и в чужбина.


+++

Адрес

галерия „Стубел“, София
ул. „Коста Лулчев“ 2В
Точната локация можете да видите

тук


+++

Репортаж за изложбата в предаването „Култура БГ“, БНТ, можете да гледате

тук