- | Извън СБХ
Галерия (10)

Български културен институт Дом Витгенщайн, Виена

откриване: 16 май, четвъртък, 18:30 часа

Изложбата представя 35 платна и две пластики на Росен Марковски в три зали в Дом Витгенщайн. Експозицията обединява творби на три теми – „Разказът на рибите“ / The fish's tale, „Класически портрети“/Classic portraits (с класическа маслена техника със собственоръчно направени бои) и „Цветни трептения“ / Colour vibes.

Изложбата ще бъде открита с музиката на Wladigeroff Brothers и Николай Димчевски – Ника, а и самият автор ще участва в музикалното изпълнение. 


+++

Той пише разкази и романи. Изкушен е и от музиката – китарист е в няколко рок банди. Обича да снима, автор е и на няколко експериментални филма. Но преди всичко се определя като художник. 

„Не аз, а моят живот рисува картините. Те са отпечатъци от срещи и вълнения. Важно е с кого говоря, на кого се радвам и с кого си пия кафето/уискито. Ако мога да докосна света около мен, ако допусна малки частици от него в подсъзнанието си, ще оставя отпечатъци от моя живот. Вярвам, че изкуството започва там, където свършва съзнателното. Кафе, тютюн и лавандула. Отпечатъци от срещи, контакти и любов. Рисувам това, което живея.“ 


+++


За автора

Росен Марковски е роден през 1964 в Троян, където завършва Художественото училище по приложни изкуства. Продължава образованието си в Националната художествена академия. Както сам казва, учи преди всичко от живота и от другите художници.
Представял е работата си в 60 самостоятелни изложби. Член е на СБХ, секция „Живопис“. 

Негови картини можете да разгледате

тук


+++

Адрес

БКИ Дом Витгенщайн
Parkgasse 18, 1030 Wien, Австрия
Точната локация можете да видите

тук