Галерия (7)

Живопис и рисунка

Откриване – 18 март, 18 ч.

През социалистическия период изкуството на Ванко Урумов е било насочено преди всичко към фигуралната тематична композиция, като днес той продължава да рисува със същото силно и монументално звучене. Живописта му се отличава с професионално владеене на рисунката, пространството и колорита.

*

Повече за автора:

Ванко Урумов е роден на 21.12.1941 г. във Варна. Завършва Художествената академия през 1971 г., специалност „Живопис”.

Работи в обласста на живописта, графиката, пластиката и монументалните изкуства. Участва във всички общи и национални изложби у нас, както и в представителни изложби на съвременното българско изкуство в Европа, САЩу Мексико, Канада, Индия, Япония. Организира самостоятелни изложби в страната.

Печели няколко награди сред които голяма награда на Първи международен конкурс за млади живописци (1976), нгарадата „Захари Зограф” (1977), наградата на Римската академия за съвременни изкуства „Медуза ауреа” (1980), на биеналето за живопис в Букурещ (1979), орден „Кирил и Методий”  I степен (1978) и други.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, Националната библиотека във Вашингтон и Париж, много галерии и частни колекции у нас и в чужбина.

Дългогодишен директор на градската галерия „Борис Георгиев” във Варна.