- | СБХ, Шипка 6, 1 B
Галерия (7)

откриване: 5 декември, вторник, 18:00 часа
куратори: Давид Артеагоитиа и Педро Галилея (Испания)

Лекция

  • На 6 декември в зала 1 В, етаж 1 от 14:00 часа, лекция за съвременната испанска графика ще изнесат Давид Артеагоитиа и Педро Галилея.За авторите

Давид Артеагоитиа е роден в Билбао през 1980. Художник, доктор по графика от Университета на Страната на баските, където е ръководител на катедра „Рисуване и печат“ и доцент по „Графика“. Той е член-основател на International Academic Printmaking Alliance/IAPA (Пекин, Китай), Международен почетен съветник на фондация ´ace (Буенос Айрес, Аржентина) и директор на международната програма Open Portfolio FIG за възникващи печатни бази (Билбао, Испания). В биографията му има над 100 групови изложби и участия в панаири в Испания, Лондон, Япония, Мексико, Австралия. Печели първи и почетни награди като Japan Aoya International – изложба за печат върху хартия, 1-ва награда на V Международно биенале на графиката във Валядолид. Международна награда за графика „Сан Лоренцо дел Ескориал“, Награда „Кармен Арозена“ и още много номинации и награди. Представя самостоятелни изложби в различни градове на Испания, в Китай. Негови творби са притежание на музейни колекции, галерии и институции в Испания, Италия, Норвегия, Австралия, Мексико, Китай.

Педро Галилея e доктор на изкуствата, магистър по музеоология. Заместник-председател и заместник-директор на Fundación CIEC, Международен център за съвременни печатни издания, Ла Коруня, Галисия, Испания. Роден е през 1970 в Саламанка, Испания. Завършва факултета по история и география в Саламанка, Испания, специалност „История на изкуството“. Учи във факултета за изящни изкуства в Университета на Долна Нормандия, Франция.  Защитава докторска степен във факултета по изящни изкуства, Саламанка. Магистър по музеология от университета Complutense, Мадрид. Бил е член на селекционно жури във FIG Билбао, в XIII Premio internacional de arte gráfico Jesús Núñez 2018, на международното жури на 8. и 9. Международно триенале на графиката – София (2019 и 2023).

+++

Повече информация за 9. Международно триенале на графиката – София 2023 можете да прочетете

тук