- |
Галерия (5)

Изложба на Благой Атанасов

В изложбената зала Благой Атанасов показва арт инсталацията "Рециклиране", творческа реакция на тревожните му сънища наяве.

Това е неговият критичен рефлекс на многопосочни процеси в съвременния свят, които той разпознава като заплашителна, дори унищожителна заплаха за съществуването на човечеството.

В изложбата четем и десет нови божи заповеди, в които авторът събира обвиненията си към своите съвременници, в частност към тези, които управляват т.нар. развитие на света: 

„Десетте Божи заповеди“ може би са част от една нова, ненаписана още Библия, която да ни спаси от унищожителното ускорение все още наричано прогрес. Те са повод за създаването на арт инсталацията „РЕЦИКЛИРАНЕ“. Тя е спонтанна реакция на един мой сън.

ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ
Появиха се в съня ми на 28 август 2020 г. Записах ги веднaга такива, каквито ги видях:
01. Рециклирайте воала на невежеството, който покрива съзнанието ви, за да можете да ме виждате и чувате!
02. Рециклирайте езика, на който общувате с мен!
03. Рециклирайте политическите и икономическите си системи! Не позволявайте на хора, които не знаят езика ми и нямат връзка с мен, да ви управляват!
04. Рециклирайте философиите си, религиите си и алтернативната реалност, в която живеете!
05. Рециклирайте егоизма си, алчността си, желанията си за удоволствия и неконтролируемото си размножаване!
06. Рециклирайте ядрените си арсенали!
07. Рециклирайте културата и образованието си!
08. Рециклирайте изкуството си!
09. Рециклирайте градовете и архитектурата си!
10. Подарих ви прекрасната планете Земя, която бавно унищожавате. Рециклирайте въздуха, водата, почвата и цялата мръсотия, която сте създали, преди да съм започнал тотално рециклиране!

...

Благой Атанасов (Bo Simeon) е архитект и скулптор с международно признание. Живее и работи във Вашингтон и Созопол в областта на абстрактната скулптура и живопис.

Завършил е архитектура в София (проф. Иван Татаров) и скулптура в Университета на Мериленд във Колидж Парк – САЩ (проф. Джон Рупърт). Специализирал е скулптура в Брюксел и Виена (проф. Вандер Бертони).

Има много международни награди (Токио, Барцелона, Нагоя, София) и изложби. Пневматичната скулптура, която показва на изложба в София през 1988 г., е нов жанр в съвременната абстрактна скулптура. Негови произведения са притежание на частни колекции в Ню Йорк, Вашингтон, Лондон, Мюнхен, Хамбург, Виена, Женева, София и др.

Реализациите му в областта на публичното изкуство включват: архитектурно-скулптурен ансамбъл „Камбаните" - София, Паметник „1300 години българска държава" - Шумен, Екопластични композиции в камък и стомана (Мадан, Бургас, Слънчев бряг), Струнни инсталации в Университета на Мериленд в Колидж парк, Рамкиран прозорец в Музея на Американския университет във Вашингтон, Суперграфика - Вашингтон конвеншън сентър.

Проекти за лазерни, светлинни и струнни инсталации: (Статуята на свободата, Музеят Гугенхайм, Сентръл парк, Музеят Уитни - Ню Йорк, Вашингтонски монумент, Музеят Хиршхорн - Вашингтон, Музеят Гугенхайм в Билбао и др.). Проекти за инсталaции с морени (Унивеситета Принстън - Ню Джърси, площад Батенберг в София).

Член е на Групата на вашингтонските скулптори, Съюза на българските художници, Съюза на архитектите в България и Дружеството на бургаските художници.

Прес информация

Прес информация