Галерия (53)

Гостуваща изложба на Съюза на румънските художници / UAP

Куратор: проф. д-р Петру Лукач, председател на UAP, Румъния
Комисар: д-р Река Чапо Дуп, член на ръководството на UAP, секция Скулптура

Културен проект, финансиран от Министерството на културата на Румъния. 
С подкрепата на Съюза на българските художници.


+++


„Вярвам, че изкуството е фундаментално важно за обществото като средство, чрез което упражняваме критичност и катарзис, вярвам, че

художниците са радикални мислители и иноватори

и вярвам, че изкуството осигурява освобождаващ жизнен опит и добронамерени контакти. То е много повече от колекционирането на обекти и украсяването на пространства. Изкуството е основен и мощен  инструмент на трансформацията.“


Джесика Шейфър

директор на Sites Unseen и съосновател на Mixed Use


+++Автор на видеото: Александру Пататич


Поради глобализацията и новите обществени парадигми Европа, а и целият свят се промениха значително през изминалото десетилетие и тази промяна продължава и се задълбочава. В този социално и политически изменчив свят отделни хора и общества често се оказват в неудобни позиции, защото обичайният им начин на живот се е променил коренно.

При тази ситуация и предвид засилващите се потоци от хора с различни културни корени (не непременно имигранти), които внасят нови поведения и идеи, може да се стигне до появата на конфликтни или небалансирани социални групи. И въпреки че световната мрежа и дигиталната ера би трябвало да улесняват общуването и да предпазват обществата и държавите от емоционална дезинтеграция, ставаме свидетели на възникването на все повече конфликтни зони и ситуации и в самия Европейски съюз.

Ние смятаме, че този арт проект ще направи нашето общуване още по-качествено, ще прибави емпатия, още повече взаимно сътрудничество, глобално разбирателство.


Поглед в изложбата / Фотография: Река Чапо Дуп, Александру Пататич


+++

Петру Лукач, председател на UAP / Пред надписа #rien, част от концептуалната акция на Михай Згондою по време на откриването на изложбата на 15 септември 2022 в зала „Райко Алексиев“, СБХРумънският съюз на художниците (UAP)

е професионална организация в обществена полза, която обединява повече от 6000 художници, като покрива целия кръг от специалности в полето на визуалните изкуства.

През 2021 отбелязахме сто години от официалната регистрация на Румънската организация на художниците. С настоящата изложба Съюзът на румънските художници се опитва да покаже многообразието, разбира се, в кратка форма, да отрази стремежите на румънските художници, членове на съюза, като представи различни жанрове на артистично изразяване.

Селекцията, както винаги, не може да бъде изчерпателна и е отражение на наследството на нашите големи художници, които се надяваме да представим през следващите години като част от нашия общ ангажимент със Съюза на българските художници.

Александру Пататич / От изложбата +++

За платформата reUNIONS of Artists – Transmedia Peace Kit 

Платформата обединява група румънски художници, членуващи в румънския съюз на художниците, които чрез медии, визуални изкуства и пърформанси се намесват и разплитат, доколкото е възможно, всякакви културни неразбирателства.

Амбицията е този арт проект да засили качественото общуване, добрите отношения, създаването на мрежи и глобалното разбирателство. Основна цел на събитието е да се покажат разнообразие от форми и богатство на визуалните езици, като се отговори на предизвикателствата на съвременното изкуство чрез поредица беседи с художници и дебати, които ще съпровождат изложба през месец септември.


+++

Участници

Александру Антик, Каталин Балеску, Мариус Барб (Барбоне), Георге Дикан, Река Чапо Дуп, Дарие Дуп, Дорина Хорацау, Раду Игашаг, Костин Йонита, Аурора Кирай, Йосиф Кирай, Петру Лукач, Николае Молдован, Ливиу Неделку, Раду Панделе, Александру Папук, Александру Пататич, Георге Поган, Бенямин Попеску, Кристиан Радуца, Александру Радван, Кристина Русу, Йоана Стелея, Андрей Тудоран, Мариан Зидару, Бети Вервега.


+++

Художествени области, включени в изложбата

  • Живопис
  • Скулптура
  • Декоративни изкуства
  • Мултимедия
  • Графика


+++


Можете да разгледате уеб страницата на UAP (Съюз на румънските художници)  

тук

 

+++

Пресинформацията за изложбата можете да изтеглите

тук