Галерия (12)

Юбилейна изложба – живопис

Христо Панев е един от утвърдените художници в съвременното българско изкуство. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства.
Живописта му се характеризира с експресионизъм, богата цветова гама, жанрово и тематично разнообразие. Графичните рисунки са характерни с изчистена линия и са близки до поетичното слово. Монументалните му работи са в техниките сграфито и сухо фреско.
Има над 40 самостоятелни изложби в България и повече от 20 в чужбина.


+++


В зала „Райко Алексиев“ ще видим 70 платна на различни теми. Изложбата се явява втората, с която авторът отбелязва своята 80-годишнина. През октомври 2022 в изложбени зали „Рафаел Михайлов“ той представи 170 платна пред публиката на Велико Търново, където живее и работи. Подготвил е още една изложба в София. Тя е по инициатива на испанското посолство и от 21 юни в Триъгълната кула ще видим 30 неговитворби на тема „Дон Кихот“.
В последните 25 години, от 1997, Христо Панев заедно със своя брат Панчо Панев са създали 52 монументални творби сухо фреско и сграфито в родното им село Крепост, Хасковска област, включително и герба на селото. Започнали са със стенопис на читалището. Всичко, което са направили, е дарено, а стойността му е над половин милион лева. Този техен монументален труд превръща село Крепост в туристическа атракция.


+++

За автора

Христо Панев е роден през 1942 в село Крепост, Хасковска област. През 1969 завършва графика във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Член е на СБХ. Почетен гражданин на Димитровград от 2002. Носител на наградата на Велико Търново за 2006.
Христо Панев е автор с широко международно признание. Има награди от Международни салони за иновации: София (1997) – златен медал; Питсбърг, CАЩ (1998) – златен медал; Кипър (1998) – златен медал; Казабланка (1998) – сребърен медал. През 2011 става действителен член на Международната академия за изкуство към UNESCO „Нова ера“. През 2013 е приет и понастоящем е единственият български художник – почетен член на Руската държавна академия по изкуства с президент Зураб Церетели. 2018 получава „Златна палитра“, награда от Международната академия по изкуства „Нова ера“ към UNESCO за високи постижения в областта на живописта, графиката и монументалното изкуство и за висок професионализъм в неговите творби на международната сцена. През 2019 получава орден „Кирил и Методий“ I степен за високи постижения в областта на културата и изкуството. Негови творби се намират в Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, в почти всички държавни галерии в страната и в много частни колекции в Австрия, Белгия, Германия, Франция, Швейцария, САЩ, Япония, Мексико, Турция, Гърция и др. Единственият български художник с картина в дубайския небостъргач „Бурж Халифа“.