- |
Галерия (3)

Мая Дочева отбелязва 70-годишния си юбилей с изложба, включваща най-значимите картини в личната й колекция, рисувани от 1975 г. до днес.

В последните 46 години Мая Дочева е осъществила множество изложби в България, Полша, Чехословакия, Италия, Австрия, Япония, Кувейт, Германия, Испания, Сащ, Англия, Израел. Много нейни творби са в  частни колекции и галерии.

Публиката ще си припомни и думи, казани и написани за Мая Дочева при предишни откривания на изложби - от академик Светлин Русев, изкуствоведите Ирина Аврамова, Юлиян Митев и Владо Торманов и писателката и режисьор Елена Димитрова, която заснема два документални филма за Мая Дочева.

***

Мая Дочева завършва Художествената академия в София през 1974 г. в класа на проф. Серафим Серафимов. Веднага започва да участва активно в културния живот на страната. Представя своето изкуство и в много международни, общи и самостоятелни изложби.

1976 – Национално изложение  Орешак (колективна)

1980 – София, Руски 6 (самостоятелна)

1983 – София, галерия „Досев“ (самостоятелна)

1984 – Кувейт (колективна)

1985 – Кувейт (самостоятелна)

1987 – София, галерия ЦУМ партер(самостоятелна)

1988 – София, зала „Деспред“ (самостоятелна)

1988 – Базел, Германия (колективна)

1989 – Замъка Елмау, Германия (самостоятелна)

1989 – Мюнхен, Германия  (самостоятелна)

1990 – Виена, Австрия  (самостоятелна)

1991 – Лаксенбург, Австрия  (самостоятелна)

1998 – София, Зала „Средец“ (самостоятелна)

2001 – София, СБХ – „Шипка“ 6 (самостоятелна)

2002 – Братислава, Словакия (самостоятелна)

2003 – Будапеща, Унгария (самостоятелна)

2003 – София, Зала „Средец“ (самостоятелна)

2005 – Хасково (самостоятелна)

2006 – София, галерия „Минерва“ (самостоятелна)

2008 – София, галерия „Минерва“ (самостоятелна)

2009 – София, галерия  „България“ - Софийска филхармония (самостоятелна)

 

След завършване на Художествената академия редовно участва в регионални, колективни и национални изложби. Представяла е България в редица международни пленери в Полша, Чехословакия и България. Участвала е в международни , колективни изложби в Япония, Италия и Австрия. Картини на авторката са собственост на редица държавни и частни колекции – Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия,  художествените галерии на Севлиево, Плевен,  Русе , банки, също и на колекционери от Япония, Кувейт, Германия, Испания, САЩ, Англия , Австрия, Израел и др.  След 2009 г. поради обективни причини излага картини само в някои частни галерии в страната, но продължава да твори въпреки тежките икономически и социални кризи в страната. От 2019 г. заминава за Англия, където решава да се установи и да твори, влюбена в природата, спокойствието и сигурността. Оттогава периодично се връща в България.