- | СБХ, Шипка 6
Галерия (6)

Изложба на Иван Кънев

  • За изложбата

Пейзажите на Иван Кънев впечатляват със своята искреност и непринуденост, с липсата на излишна повествователност и илюстративност. Той успява майсторски да улови природата с нейния променлив характер и да пресъздаде това, което заобикаля обикновения човек в неговото ежедневие.

През годините авторът остава верен на своя стил, увличайки се от красотата на природата, от играта на светлини и сенки върху схлупените къщи и малки улички, поляните и дърветата, планините, които пресъздава с експресивност и смела ръка. Картините му не носят пленерно усещане, а напротив – в тях личи конструктивната мисъл на един творец, който целенасочено опростява формата в търсене на внушението за изчистеност и хармония.

„Творбите му представляват органично единство от фина градация на тонове, от деликатни степенувания на плановете. Като правило те са своеобразна амалгама от съкровена, интимна лирика и впечатляващо колоритно богатство. Особено показателна е градацията и „оркестрацията” на зелените тонове. Почти „магическата”, сякаш иреална светлина равномерно обгръща и гали формите, изявява по-отчетливо пластическата ритмика на основните композиционни и пространствени структури на третирания обект“ – казва за творчеството му изкуствоведът Чавдар Попов.

  • За автора

Иван Петков Кънев е български художник — график и живописец, който работи основно пейзажи, натюрморти и портрети. През 1963 година завършва специалност „Приложна графика“ в Националната художествена академия в класа на проф. Александър Поплилов.

Работи като музеен работник, първо в Сливенската художествена галерия (1963 – 1968), след това в Националната художествена галерия (1968 – 1973). Между 1973 и 1985 година работи в дирекция „Музеи“ при Комитета за култура като специалист по художествените галерии. От 1985 до 1993 година заема поста директор на Софийската градска художествена галерия.

Още от 1965 година Иван Кънев започва да излага творбите си в общи художествени изложби. Първата му самостоятелна изложба е през 1973 година в София. През годините е организирал още над в различни градове из страната: Сливен, Нова Загора, Смолян, Казанлък и в чужбина: Сирия, Полша, Унгария, Зимбабве, Сърбия. В периода 1994 – 2008 г. прави изложби в изложби в галерите „Орхидея“, „Финес“, „Викинг“, Арт-Клуб „Орфей“, „Галерия 11“, „Сезони“, „Рафаела“, „Агора“. През 2005 година юбилейна изложба по повод 70-годишнината на Кънев е организирана в СГХГ, а през 2010 в галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6 е показана юбилейната изложба „Пастели и акварели“. През 2012 година открива изложбата „Импресии от България“ в столичната галерия „Париж-Москва“.

Творби на Иван Кънев са притежание на НХГ, СГХГ, художествените галерии в Берковица, Казанлък, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище, както и на частни колекционери от България, Франция, Швейцария, Дания.