- | СБХ, Шипка 6
Галерия (9)

Изложба живопис

Отркиване - 17 март, 18 ч.

Изложбата на Кирил Недялков, която СБХ ще покаже от 17 до 28 март, представя последните творби на този автор, притежаващ изключително характерен и разпознаваем стил, който така умело успява да претвори характеристиките на текстила в живописно платно или скулптура. Тази негова нагласа идва от школата на проф. Марин Върбанов, при който учи тази специалност, както и от желанието му да не бъде текстилец в традиционния смисъл на думата. Така авторът непрестанно търси как да преплете нишките с други изкуства (живопис, скулптура, графика, инсталация) и да създаде нещо оригинално и различно.

За себе си той казва: „Роден когато трябва. Завършил Художествената академия в София – специалност текстил и мода. Затова изкуството във времето е мое. Препъвам това време пред мен и чакам то да се изправи и т.н. Докато някой от двамата се умори. В този двубой минах през много периоди на успех и радост и радост без успех, затова пък дялах чужди ръбове, за да останат моите, с които се гордея. Името ми е чисто – без професор, академик. Нямам никакви награди, остана ми сал една „Голямата ми любов към изкуството”.   

*

Повече за автора:

Кирил Недялков е роден 23 май 1940 година в село Градище, Севлиевско. През 1975 г. завършва специалност „Текстил” в Националната художествена академия, София, в класа на проф. Марин Върбанов. Член на СБХ от 1982 г.

Награждаван е с медал „1300 години България”.

Негови монументални гоблени има в редица обществени сгради – в  ритуалната зала в с. Крушуна – Ловешко, в кметството на Велико Търново и др. 

Участва в  множество национални изложби на приложното изкуство.

 

Самостоятелни изложби:

1981 – София СБХ "Шипка” 6 – стенни килими, живопис, графика

1982 – Варна – стенни килими и акварели

1983 – Ботевград – рисунки и графики

1990 - София, СБХ, “Шипка” 6 – текстилни структури, графика и живопис

1993 – Вашингтон – Обща изложба на дружество “Уникат” – стенни килими

1994 - Ню Йорк – обща изложба на дружество “Уникат” – стенни килими 

2000-2002 – Участие в международна пътуваща изложба “Проект Казаков”