- | София прес
Галерия (3)

приложно изкуство

откриване: 5 декември, понеделник, 18:30

Изложбата „Причастие“ е опит за метаморфоза на енергията на бита в един по-възвишен и духовен хабитат – трансформацията на страха в надежда, светлина и чиста любов към живота. Проектът донякъде е инспириран от динамичните процеси през последните години, които разместват сериозно пластовете и нюансите на правилно и грешно, тъмно и светло, истина и лъжа. Процеси, при които за да се самосъхраниш като човек, правиш самостоятелни и осъзнати избори. Но дали по пътя не се изгубваш, не се съмняваш, не изпитваш безверие?! Болезнено осъзнаване, борба с егото, пробуждане, пропукване, прошка, хармония, мир… Това е пътят към причастието, към светлината и безмерната благодарност за това, което си.

Експозицията съдържа 17 произведения с индивидуални заглавия, свързани с

процесите на трансформация от материалното в духовното.

Основната идея е съчетанието между красивото и практичното с помощта на светлината. Използвана е смесена техника, като материалът е авторска разработка, целяща да постигне усещането за ефирност, нежност и крехкост, зад които обаче се крият здравината и устойчивостта.


+++За художничката

Боряна Живкова е PR и маркетолог по образование. Голяма част от професионалния си път посвещава на развитието и популяризирането на българската култура в страната и чужбина. Дори за кратко заедно с дизайнера на бижута Krassi Beho отварят галерия в Брюксел, където представят изявени български автори. Успоредно през годините се занимава с редица арт проекти и фотография, като основен център в творбите й е човекът. Имала е две фотографски изложби в Белгия и Бразилия. „Причастие“ е пореден за нея проект, но първа самостоятелна изложба в България. Един от ценителите й споделя: „..Боряна твори от дете под всякаква форма – с четка, с думи, с фотоапарат, с ръце. Винаги търси светлината. Най-вече в хората, когато самите ние не я виждаме. Проектите й са изкуство, чисто, искрено, без излишна поза, с човешкото в тях. Оставяйки посланието, че въпреки всичко, винаги ще светим…“.