- | Извън СБХ
Галерия (15)

Живопис

галерия „Астри“, София, ул. „Цар Самуил“ 34
вернисаж: 12 май 2022, 18:00 – 20:00 часа


Изложбата е отворена от понеделник до петък, 13:00 – 19:00
събота от 11:00 до 16:00. Вход свободен.


+++

За изложбата

„Неотдавна извадих от един килер няколко стари мои картини, някои навити на руло платна, други върху картон, но всички потънали в прах и в лошо състояние. Защо съм ги скрил от себе си, не помня, но вероятно не съм ги харесвал.

След като ги стегнах и почистих, установих, че преценката ми не е била съвсем справедлива. Правени са в студентските и първите години на художническата ми практика. Очевиднo не са най-представителните ми произведения, но

в тях има нещо безхитростно и очарователно,

особено в онези, в които е осезателно силното влияние на Светлин Русев. Бяхме прилежни ученици, а той – амбициозен и взискателен учител.

Ивайло Мирчев / от изложбата „Преминаване във времето“Така се появи идеята да споделя тези творчески находки заедно с моментните ми занимания по живопис. А те са най-вече във водните техники, защото харесвам хартията, която се отдава с нежна съпротива на молива и акварелното петно. Обичам да владея случайността и собствените си емоции. Освен това част от тези акварели-рисунки са всъщност проекти за маслени картини и прецених, че би било интересно да запозная публиката с творческата си кухня.

  • Ивайло Мирчев / от изложбата „Преминаване във времето“
  • Ивайло Мирчев / от изложбата „Преминаване във времето“


Благодаря на Вихра (б.р. Пешева), че за пореден път ми позволи да експериментирам с една донякъде еклектична, но, надявам се, и любопитна изложба, показваща генезиса, развитието и актуалното ми поведение като художник в уютното и одухотворено пространство на галерия „Астри“.


Ивайло Мирчев

 

+++

         
За автора  

Ивайло Мирчев е роден на 11 август 1954 в София. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1981 – ВИИИ „Николай Павлович“ в класа на проф. Светлин Русев. От 1983 е член на СБХ. През периода  2004 – 2011 е председател на СБХ. Има десетки самостоятелни изложби в София, Варна, Созопол, Търговище, Базел, Есен, Вупертал, Виена, Братислава, Фондация Шрайнер, Бад Щебен, Германия и др. През 1985 е удостоен с наградата за пластични изкуства „Южна пролет“.

Лауреат е на голямата награда на Националната младежка изложба 1986. Той е носител на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ през  2015. Като професор в Художествената академия подкрепя и вдъхновява поколения съвременни художници, предавайки им знанието за красотата.