- | Извън СБХ
Галерия (10)

живопис, фотография, SDP, графика, акварел, обекти

зала „Пиркова кула“, РИМ Кюстендил
вернисаж: от 17:30 часа

Лекция: „Морето в мигове на вдъхновение за Владимир Димитров – Майстора и за Николай Лилиев“, Пламена Димитрова-Рачева
20 септември 2023, 18:30 часа
ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Кюстендил


+++

Изложбата ще представи проф. Чавдар Попов

Изложбата „Преминаване“ дава възможност да станем свидетели на творческото развитие и личните преживявания на Пламена Димитрова-Рачева. Всяка картина представя момент от живота на автора – чувство, мисъл, надежда или мечта. Когато се докосваме до тях, ние виждаме не само произведение на изкуството, но и обект, с който може да изградим емоционална връзка.

Творбите на Пламена Димитрова-Рачева са

мистериозни, тихи, вълнуващи и дълбоко затрогващи

с тяхната концепция. Те представляват не просто готови произведения, израз на творческия талант на автора, но и много дни и години, прекарани в усилен труд, време на вдъхновение, успешни и безуспешни експерименти, неразказвани истории и майсторство, постигнато сякаш с лекота. В изложбата са включени в ретроспекция творби живопис, графика, рисунка, акварел, обекти, SDP и фотография от различни серии, като „Графизми“, Amour, „Сънища“, „През щорите“, „През 9. Земи“, „С поглед към себе си“, „Звезден прах“, „Метеора“, „Отражения и сенки – Истанбул, Индия ala Prima II“ и др.

За първи път към произведенията, представящи проекти от различни периоди на автора, са включени нейни портрети, рисувани от различни художници, като Милко Божков, Георги Божилов – Слона,  проф. Кирил Божков, проф. Пламен Вълчев, Снежина Попгенчева, Димитър Киров, Георги Лечев, Явор Цанев, акад. Николай Терещенко – Русия, Кармело Гондзалес – Куба, Лора Маринова, Мария Чакърова, Хироши Арада – Япония, Алекси Начев, Красимир Тодоров с малка пластика в техника Z Art и др., и снимки от известните фотографи Росен Донев и Гаро Кешишян. Тази портретна галерия показва „Пеминаване“ на образа ѝ не само като творческо вдъхновение, но и като себепознание по пътя на духовните и физически метаморфози, които неминуемо слагат своя отпечатък по него.  


+++


зала „Пиркова кула“
ул. „Професор Кирил Цонев“ N7, Кюстендил
време за посещения: вторник – събота, 12:00 – 16:00 часа
Точна локация можете да видите

тук