- | Извън СБХ
Галерия (5)

Рисунки и светлинно-звукови инсталации

откриване: 27 октомври (четвъртък) 2022, 17:00 – 20:00 часа
галерия „УниАрт“ на НБУ

В осмата си самостоятелна изложба Светлана Мирчева представя серия рисунки от 2022 и светлинно-звукови инсталации. От галерията обявяват, че именно това ще бъде пилотният проект, който маркира инициирането на комерсиална дейност в галерията с основна цел подкрепа и развитие на съвременни български артисти.


+++


Светлана Мирчева за работата си по проекта:

„Представи си книгата в стаята с пианото“ е серия от рисунки, с които си представям създаването на една книга. Книгата се появи във въображението ми със собствена мисъл и бъдеще. Първите рисунки направих в началото на годината, по време на творческия си престой в Cité Internationale des Arts в Париж. Част от тях бяха показани в предоставеното ми пространство Café des Arts. 

  • Светлана Мирчева / от изложбата
  • Светлана Мирчева / от изложбата

Представих си книгата в стаята с пианото, докато звукът от репетиционните изпълваше коридорите на артистичния град-сграда. В изложбата в Галерия „УниАрт“

моята въображаема книга приема различни образи
и придобива живот заради самите рисунки. Оживява. Рисунките не са нейни предвестници, а свидетелства от бъдещите дни.

Светлана Мирчева  / от изложбатаОбрази на звука показвам и в две светлинно-звукови инсталации, композирани от звуци от градска среда, представени за пръв път във Виена. Автор на музиката към тях е Ангел Симитчиев. Тук образът на звука е застинал във въздуха осветен, като повтаряща се непозната мелодия, като графична партитура за град и оркестър. А може би вълнообразната линия на звука е линията на живот, на дихание, на трептене, може би тя е невидимата вибрация на града навсякъде около нас.“+++


За авторката

Светлана Мирчева завършва Националната художествена академия в София. Учи и в летния клас на Олафур Елиасон в IUAV във Венеция. През 2004 е сред наградените с Международната награда за медийно изкуство на ZKM, Карлсруе, Германия, за проекта й „Грешки“. След около декада работа като арт директор и графичен дизайнер в големи рекламни агенции като „Огилви“, „Демнер, Мерличек и Бергман“ и списание „Капитал Light“ тя се концентрира върху съвременното изкуство. През 2010 е сред номинираните за наградата БАЗА и през 2012 е българската номинация за наградата Henkel за източноевропейско изкуство. Мирчева е един от кураторите на Sofia Design Week 2012. През 2015 тя е сред представените автори във „Фокус България“ на Vienna Contemporary. Има седем самостоятелни изложби: „Възможни изложби“, НГ, Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство, куратор Надежда Джакова, София, 2021; „Състояние на появяване“, заедно със Стела Василева, Етер, Хага, 2019; „Звуци от море, сърце и слънце“, Contemporary Space, Варна, 2018; „Images of the Word”, Un Cabinet D’Amateur, София, 2014; „103 грешки“, Un Cabinet D’Amateur, София, 2012; „Възможни изложби“, Nurture Art, Ню Йорк, 2012; „Случайна изложба“, „Васка Емануилова“, София, 2011.

Член на СБХ.


+++


Разговор със Светлана Мирчева за изложбата в предаването „Култура бг“, БНТ, можете да гледате

тук


+++


Адрес

Галерия „УниАрт“, НБУ, София
ул. „Монтевидео“ 21, жк Овча купел 2

Точната локация на галерията можете да видите

тук