Галерия (13)

Изложба скулптура на Иван Русев

Едно стечение на обстоятелствата направи така че в годината на моят 60 годишен юбилей дълбоко под основите на познатият ви Мраморен град на изкуствата в с. Илинденци, община Струмяни  успяхме да разкрием следите на огромна река, по стечение на обстоятелствата съществувала преди години съответстващи на първите цифри на моята скромна 60 годишнина..., но... 60 милиона години преди нас. Затова и това представяне се нарича „ПРЕДИ 60 МИЛИОНА ГОДИНИ- РЕКАТА“.

В същност с тази изложба искам да ви пренеса в атмосферата на този уникален с природата си Пирински край където заедно с  приятели от фондация „Артцентър Илинденци” и моите близки   в продължение на вече двайсетина години създаваме един уникален творчески център - „Музей за изкуство“ и нещо повече, защото тук,  дори случайните преминаващи от местните хора, туристи и най- вече посещаващите  ни младежи и деца, за които това място е актуално, така както става в големите музеи, понякога дори подсъзнателно, се зареждат с кодовете на голямото изкуство за да го носят със себе си за цял живот като духовна потребност.

За да ви принеса и в атмосферата на градежите за предстоящата изложба избирам материал  от които създадах 600 фрагмента от пръст така ще се нарича и композицията в средата на изложбенната зала. Разбира се освен познатите ви работи от любимия ми камък  „серпантинит“ ще видите и последните ми композиции от най-белия Пирински мрамор.

В кадри и звук, обработени от нашия колега Любомир Савов, по един специален начин ще видите цялостна атмосфера на моя реализиращ се проект „Мраморния град на изкуствата“ .

Благодаря на Министерство на Културата за оказано частично съдействие за каталог, СБХ които ми предоставиха тази зала, Божана Апостолова и целия състав за създаване на книга-каталог за творческия ми път и всички други които са с мен в последните не леки за мен години. Благодаря и на всички медии отразяващи културни събития не само за този случай, това е толкова важно точно сега.

Иван Русев

  • Повече за артцентър „Илинденци”:

Една идея на скулптора Иван Русев още от 90-те години на миналия век става реалност и се развива до днес. През 1998 година група съмишленици и приятели подкрепят идеята и основават фондация “Артцентър-Илинденци”. Така на площ повече от 30 дка в уникална природна среда с изключително въздействащи природни гледки край с.  Илинденци, община Струмяни фондацията започва изграждането на един неповторим по своя характер и мащаби скулптурен парк. Основен принцип при създаване на скулптурните произведения е те да са съобразени със заобикалящата ги среда, да служат на местните хора и гостите на това място. През този период е създадена внушителна скулптурна колекция. Реализирани санад 70 скулптурни проекта на съвременното парково изкуство на силни имена в скулптурата от България, Австрия, Индия, Япония, Холандия, Франция, Словакия, Румъния, Гърция, Израел, Швеция, САЩ,  Канада, Мексико и др. Те убедително доказват, че изкуството може да променя и развива обитаемата среда в хармония с неповторимата природа. На това място редица млади автори намериха успешна среда за начало на творческата си дейност. В индивидуални и колективни, често пъти носещи определена функция проекти в Скулптурен парк Илинденци са монтирани стотици тонове творчески обработен мрамор. В този парк дори каменните пътеки са скулптурни произведения. Грандиозните количествени измерения като че ли не са от такова значение. По-важен е приносът за съхраняването и продължаването на първоначалната сила на идеите, заложена от неговите създатели като нов подход в скулптурата, разширените възгледи за културен обмен и за ролята на съвременното изкуство в днешния глобален свят.

От 2005 година инициаторът на този парк започва реализацията на своя мащабен проект наречен от него „Мраморен град наи зкуствата“. Идеята е да се създаде оригинална среда за представяне и на други видове изкуства. Наред с функционалния скулптурен проект „Форумът“, който представлява открит каменен театър с около 350 места, възможностите за развитие и представяне на различни изкуства на това място се разширяват. Ежегодните творчески прояви, провеждащите се художествени ученически и студентски практики превърна артистичния живот тук в непрекъснат годишен цикъл. Непрестанно увеличаващият се интерес от посетители го направи и забележимо артистично средище в страната ни. Изкуството със своята специфична сила успяда превърне неизвестното място в добре познат туристически-културен обект и динамично развиваща се възможност за положително влияние върху живота на местните хора.

 

  • За Иван Русев:

Да се говори за Иван Русев е колкото лесно, толкова и трудно. Трудно, защото става дума за силен и дълбок автор, неподвластен както на традиционните, така и на модните определения. Самобитен, суров и първичен, и заедно с това филигранно изящен и завършен... Концептуален, без да лишава идеите си от пластическа значимост и съдържателност. Пластически изведен, без да пренебрегва движението на идеите във време на разрушени пластически структури и амбициозни послания за нов визуален език.

Привидно лесно, защото привидно при него, като че ли всичко е ясно и просто, а всъщност зад тази простота и яснота, освен могъщ талант, се крие една материализирана стихия на съзиданието и разрухата, съхранила в себе си тайнството и мистерията на вечните стойности на духа.

Има нещо антично в поведението на този скулптор, който е дръзнал да съизмерва амбицията си и волята на съзидател с могъщо безмълвие на една сурова и първична природа, която посреща и изпраща времето така, както простосмъртните посрещат и изпращат живота. Имам усещането, че природата разбира усилията и любовта на своя ученик и му разкрива своя скрит духовен смисъл така, както Учителя изпраща послание на своя избран ученик. А Иван Русев познава душата на природата, скритата мощ и енергия на камъка, който му разкрива и го дарява с тайни, които само посветеният в неговия вътрешен живот и структура постига.

Светлин Русев