- | Извън СБХ
Галерия (10)

Изложба на осем български художници в Белград

Фондация „Трейс за хората“ , част от семейството на „Трейс Груп Холд“ АД, представя български художници в Белград.

Посоките на осем български художници, посоките на живота ни, нашите търсения в безкрайните превъплъщения на духа и скиталчества намират своя пристан в столицата  на Сърбия Белград. Представени са творби на Любен Генов, Димитър Грозданов, Василка Монева, Николай Янакиев, Долорес Дилова. Румен Нечев и Станимир Желев. Сред участниците е и фотографът Иво Хаджимишев.

В експозиционната зала на центъра за култура „Влада Дивлян“ (един от най-известните рок музиканти на Сърбия) в Белград изпълнителният директор на фондация „Трейс за хората“ Десислава Любенова и Никола Никодиевич, председател на Общинския съвет на Белград, откриха изложбата Посоки.


Василка Монева / от пленераПредседателят на СБХ Любен Генов сподели пред сръбската публика: „Случайно или не, всички участници в изложбата сме заедно на една сцена за трети път. Благодарим на фондация „Трейс за хората“ и сдружение „България завинаги“ за възможността да сме в Белград. Всеки от нас е избрал свои творби, които го представят по най-добрия начин, и в известен смисъл следваме пътя на онова магическо преживяване, което ни е събрало. Надяваме се, че това не само ще може да се  види, но и да се почувства.“ Представителят на домакините Никола Никодиевич, председател на Общинския съвет на Белград, поздрави българските гости с думите: „Има народи, които са известни по света само чрез културата си. Тази изложба със сигурност допринася за по-доброто опознаване на българи и сърби. Той се обърна към проф. Николай Михайлов, председател на НС на „Трейс Груп Холд“ АД, с думите: „Критерий за успешността на една компания е нейната отговорност към обществото и не само подкрепата, но и създаването на културни събития. Благодарим на фондация „Трейс за хората“ за тази възможност.“


Димитър Грозданов 
/ от изложбата


На откриването изпълнителният директор на фондация „Трейс за хората“ Десислава Любенова и директорът на Националния музей Бояна Брешкович подписаха меморандум за сътрудничество. Г-жа Любенова благодари на българските художници за прекрасните творби и сподели: „Дейностите и инициативите, които фондация „Трейс за хората“ подкрепя и реализира в България и Сърбия, създават приятелства. С радост споделям, че 30% от всяка откупка на картина, от изложбата, която откриваме днес, ще бъдат дарени на Музея по изкуствата в Белград. Пожелавам успех! Нека всяка картина намери своя нов дом!“

Само за час върху четири от платната на българските художници бе поставен знак „запазена“.  За радост сръбските медии проявиха интерес към изложбата „Посоки“ на българските художници. Националната телевизия на Сърбия излъчи репортаж във вечерните новини, а Десислава Любенова заедно с Бояна Брешкович участваха в телевизионното предаване „Добро утро“ на РТС1.