Галерия (6)

Фотографии, рисунки и триизмерни обекти.

Проследи на живо: https://www.facebook.com/aportraitofadyingtitan.youliantabakov/posts/123698549755308

След „Мигновения” – изложбата с широкоформатни фотографии на Златина Тодева, които предизвикаха размисъл за любовта между началото и края на живота, Юлиян Табаков ще представи своя нов проект „Портрет на умиращ титан”.

Изложбата ще проследи процеси в околната среда, породени от човешка намеса, чрез различни художествени произведения – фотографии, рисунки и триизмерни обекти.

„С този проект искам да постигна у зрителя усещането,

че присъства на живо в изобразените места, а не само в галерията:

в горяща гора, в стаята на колекционер, в спалнята на луд, и да го доведа до убежденито, че това, което гледа на екрана на телевизора или си разцъква в телефона, е истина, а не просто изображение с кратка информация” – споделя авторът Юлиян Табаков за „Портрет на умиращ титан”.

Целта на изложбата и арт проектът зад нея е да предизвикат по-голямо разбиране за ролята на всеки от нас върху опазването на света, който заедно обитаваме. „Сибир и Амазония са далеч, но въздухът и водата пътуват и стигат навсякъде и до всеки” – допълва Юлиян Табаков.

„Портрет на умиращ титан” не само ще покаже, но и ще обхване създаването на визуалните произведения, изобразяващи хора, природни бедствия и културни традиции. Зрителите на изложбата ще могат да проследят нейния генезис и реализация, с което Юлиян Табаков ги кани на пътешествие в творческия процес. Някои от художествените обекти ще бъдат придружени с историческа и статистическа информация от началото на индустриалната революция до днес.

Изложбата „Портрет на умиращ титан” се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и на Столичен куклен театър.


+++


За автора

Юлиян Табаков е български артист с международно портфолио. Завършва сценография в НХА, получава магистърска степен в ENS des Beaux-Arts в Париж, следва „Изкуство и дизайн” в Central Saint Martins College е Лондон. Професионалната му практика започва през 1997 с илюстрации на детски книги и сценография и костюми за спектакъла на Лилия Абаджиева „Женитба”. До днес, 23 години по-късно, Юлиян Табаков реализира над 100 артистични проекта в България, Европа и Африка. Работи активно в Швеция, България, Литва, Швейцария, Германия, Русия и други. Носител на редица международни награди и отличия в сферата на сценографията и театралните костюми, документалното кино и съвременните визуални изкуства.

Повече за Юлиян Табакова можете да разберете в сайта му:
youliantabakov.com

https://bit.ly/3eI5v4m

https://bit.ly/3rPPDjZ

https://bit.ly/3bKGZxK

https://bit.ly/3voPtCr