- |
Галерия (4)

70 години от рождението на Георги Трифонов. Живопис 1973 – 1989 г.

откриване - 10 май, четвъртък, 18.30 часа, етаж 1

С непрестанното усещане, че живея в няколко епохи (от спомени за карлуковските пещери до космически и политически новини), струва ми се, че не намерих истински дом в нито една от тях.

Въпреки всичко написано и нарисувано през годините.

За да кажа на времето, което идва:

- Време, време, не ме ли познаваш по грешките? Аз съм твое дете…

 21.07.2007 г.

Георги Трифонов

"По грешките ще ме познаеш, време…"  е третата изложба, посветена на 70-годишнината на художника и поета Георги Трифонов (предишните, открити в края на 2017 г., са с живопис и графика от частни колекции ‒ на Васко Жеков, Вежди Рашидов, д-р Кольо Бянов и др.). В експозицията са представени живописни творби, създадени  в периода 1973 – 1989 г. – времето, през което Георги Трифонов се появява в българския художествен живот и бързо спечелва име на един от най-интересните и характерни съвременни художници. Повечето от представените платна са големи и сложни, наситени с фигури композиции, документиращи съвършеното владеене на класическия рисунък, послужило като отправна точка за гротеската и абстрактността в по-късните произведения на художника. Изображенията включват близки и далечни планове, които сами по себе са отделни композиции; портретите на съвременници или исторически личности също са решени като многопластови композиции; колоритът е далеч от „смрачаването“ и късните трагични тонове; изгубеният рай са спомените за светлото детство на село. Вярата, че българското село и българската земя са закваската на българския  характер, проличава и в знаковия за творчеството на художника диптих Български иконостас (едната му част е на плаката на изложбата) – българският Христос е селянинът, разпнат на забитото в опожарената му земя рало.

Картините са създавани за многобройните общи изложби, организирани от СБХ преди  промените през 1989 г,. и се съхраняват се във фондовете и галериите, които са ги откупували. Стремежът на изложбата е да ги възкреси за по-широка публика и да покаже, че творбите, създавани „по повод“ в едно отричано днес време, са безспорен факт на българската култура, когато са нарисувани от голям художник. Дори ако е грешал…

 ***

Георги Трифонов е роден на 18 декември 1947 г. на гара Карлуково, Ловешка област, в железничарско семейство.

През 1966 г. завършва Националната художествена гимназия в София.

През 1974 г. завършва Националната художествена академия в София (през учебната 1972-1973 г. е изключен за една година).

През 1986 г. получава голямата награда на СБХ за рисунка „Илия Бешков“.

През 1993 г. по негово предложение е учреден фонд „Поддържане на изкуството в България“ към СБХ.

През 1999 г. е обявен за почетен гражданин на град Червен бряг.

През 2000 г. получава наградата на Сдружение „Гражданин“ за творческа личност на годината.

През 2011 г. получава орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие.

Умира на 4 юни 2011 г. в София.