- | СБХ, Шипка 6
Галерия (5)

скулптура, живопис, рисунки

  • За изложбата

Съвместната изложба на Петър Куцаров и Стоимен Марков показва творби на двамата художници от различни периоди на техния творчески път. И двамата притежават ярки индивидуалности и неподправен, разпознаваем стил, както в скулптурата, която е основното за тях изкуство, така и в рисунката и живописта. В едната част на залата ще бъдат изложени пластики, релефи, скулптури, рисунки, живопис и фотоси на паметници на Петър Куцаров, а в другата – пластики, големи дървени скулптури, живописни платна и рисунки на Стоимен Марков.

Петър Куцаров, освен автор на забележителни паметници и релефи из България, през целият си творчески път не спира да прави живопис. Вдъхновява се от природата и я претворява чрез акварела. Неговите скулптурни композиции и релефи превъплъщават женската красота, нежността в семейството, и заедно с абстракциите, растителните орнаменти и зооморфните мотиви разкриват задълбочените търсения на твореца в овладяването на пластичния език на релефа и играта на светлината.

Стоимен Марков не се страхува да експериментира с различни материали: от камък, през дърво, до метал, създавайки произведения, отличаващи се с майсторство и експресивност. За него материалът е водещ фактор във формообразуването. Любопитни са опитите му с живописта – през 2014 година той участва в кураторския проект на секция „Живопис“ към СБХ „Неразказаната абстракция“ с две платна, които разкриха пред зрителите една друга страна на неговия талант – тази на художник абстракционист.

  • За авторите

Петър Куцаров е роден на 1 март 1921 г. в Украйна, където баща му е работил като самоук агроном–градинар. Семейството му преживява т.нар. „голодомор” (геноцид, проведен от Сталин спрямо етническите украинци) през 1932-1933, когато от глад умират няколко милиона души. През 1935 г. с родителите си се завръща в Царство България и се установява в Търговище. Завършва Художествената академия през 1949 година, специалност „Скулптура“ в класа на проф. Иван Лазаров. Работи като уредник в НХГ, след което става асистент, а по-късно и доцент в ателието по декоративно-монументална скулптура в Академията.

През 1987 г. организира самостоятелна изложба в галерия „Шипка 6”, а през 2007 г. – втората си самостоятелна изложба в галерия „Класика”. По покана на Украинското посолство в София част от изложбата на скулпторът Петър Куцаров, която бе до 17 декември в галерия „Класика”, се помещава до 30 януари 2008 в сградата на посолството на Украйна. През януари и април 2008 г. организира и самостоятелни изложби в гр. Ясу, префектура Шига (в близост до Киото), Япония.

Участва в много общи, национални и регионални скулптурни изложби, голяма част от произведенията му са откупени от държавни учреждения и галерии. Реализира редица паметници из цялата страна – Русе, Търговище, Шумен, Благоевград, Банско, Созопол, Стражица, Чирпан и други. Работи в творчески колектив по реализацията на Пантеона във Варна; Паметник на съпротивата в Преслав; Паметник на победата в Шумен; вътрешно и външно декоративно оформление на Михайловградски драматичен театър; декоративно пано и пластично керамично пано на фасадата на сградата на Гражданска отбрана в София и много други.

За творческата си дейност е удостоен с ордените „За народна свобода“ – II степен и „Девети септември 1944“ – I и II степен.

Творби на Петър Куцаров са притежание на Националната художествената галерия, Софийска градска художествена галерия, градските художествени галерии в Хасково, Търговище и Разград, както и на частни колекции в България, Канада и Япония.

Петър Куцаров ни напусна на 11 февруари, малко преди да има възможността да открие тази съвместна изложба.

*

Стоимен Марков е роден в Бургас през 1932 г., но корените му са от село Ребро, Община Брезник. През 1956 г. завършва Националната музикална академия, специалност виолончело. През 1968 г. завършва скулптура в Националната художествена академия.

Работил е като оркестрант в Държавен ансамбъл за народни песни и танци (1956-1964); Народен оркестър при Радио София (1968-1972); Бургаски симфоничен оркестър (1972-1976) и други. От 1976 до 1982 г. е скулптор-изпълнител в Централен куклен театър, София. От 1983 г. е скулптор на свободна практика.

Живял е в Бургас и София. Дълго време (18 години) ателието му е било в село Бистрица, където сътворява десетки скулптури от дърво и камък. От 6 години живее в град Перник.

Участвал е  във Втори международен симпозиум по скулптура – Бургас, 1973г. Показвал е свои творби в Бистрица (2000) и галерия „Максим” (2004).

„Рисувани скулптури” е първата му изложба в Брезник, като представените творби художникът дарява на Община Брезник. Изложбата е експонирана във фоайето на Читалище „Просвещение 1870”.

Обявен е за почетен гражданин на град Брезник.