- | СБХ, Шипка 6
Галерия (3)

ИЗЛОЖБА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ ЗА ЖИВОПИС, СКУЛПТУРА И ГРАФИКА се открива тази вечер, 7 април 2016 г., 18 ч. в Съюза на българските художници в София, ул. Шипка 6.

Това е петото издание  конкурса. Конкурсът е под патронажа на Министерството на културата. Съгласно регламента в него участват художници от София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Професионално жури в състав: Николай Майсторов, Павел Койчев, Иван Газдов и Искра Траянова, разгледаха общо 288 творби на 141 автори. Изложбата ще продължи до 30 април 2016 г.

В раздела живопис наградата на Алианц България получава Нина Русева за творбата „Стихия“. С номинации за участие в заключителната изложба-конкурс са отличени общо 33 живописци.

Награда за скулптура се присъжда на Валентин Савчев за пластиката „Младост”. С номинация за скулптура са общо 10 творци.   

Награда за графика се присъжда на Филип Попов с творбата „Бойна единица“ . Общо 17 графици са номиниране за участие във финалната изложба на Алианц. 

“Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 г. със съдействието на СБХ. Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите се селекционират от компетентно жури, различно за всяка изложба - изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата. Това обстоятелство спомага за безпристрастни и обективни оценки.

Първите четири издания на конкурса получиха изключително висока оценка и широк отзвук от страна на художници, медии и общественост. По мнение на изявени представители на творческите среди, този конкурс, единствен по рода си у нас, дава пространен преглед на българското изобразително изкуство и е едно от най-значимите културни събития в  страната. През 2015 г. стартира петото издание на конкурса, което ще завърши през м. октомври 2016 с финална изложба на наградените и номинираните от регионалните конкурси. Тогава ще бъдат отличени тримата най-изявени автори в съответния жанр, които ще получат големите награди на Алианц.