- | Извън СБХ
Галерия (12)

Проект за жените, бягащи от войната в Украйна

След изложбата „Вещи безценност“, посветена на жертвите на домашно насилие, с фотографския си проект документалистката Анна Стоева разказва за жените, бягащи от войната в Украйна. Заминали в различен момент и при различни обстоятелства, с кола, с автобус, а понякога и пеша през границата, всичките те смятат, че са взели само „най-необходимото“ – и при всички то се различава драстично. Тя разказва истории на раздели, истории на любови. Истории на болка. Истории на надежда.

Парченца от вкъщи / Изложбата на една от локациите (фотография Боряна Пандова)

 


Детска награда от конкурс по танци. Паспорт. Парфюм. Дървен гребен. Термо-одеяло за оцеляване. Ако трябваше да напуснете дома си, без да знаете кога и дали ще се върнете обратно, какво бихте взели със себе си? Куфарите с "Парченца от вкъщи" са експонирани до Халите и в чакалнята на Централна гара в столицата.
 

+++

За авторката

Родена в Москва в семейство с български, руски и украински корени, Анна Стоева е документален артист, режисьор и продуцент. Анна е продуцент на късометражните филми "На червено" и  "Как да надебелеем здравословно", спечелили 45 международни награди и обиколили над 100 фестивала, и създател заедно с Тил Клайнърт на немския готически хорър сериал HAUSEN (Sky Deutschland 2020). В последните 10 години с продуцентската си компания tanuki films работи върху редица документални и онлайн проекти, намиращи пресечната точка между документално изкуство и социални каузи със смисъл.
 

+++


Проектът е на Български хелзински комитет и се реализира с финансовата подкрепа на Българския фонд за жените и подкрепата на СБХ.


+++


Можете да следите различните локации на изложбата в страницата й във Фейсбук 

тук