- | Индустриална 11

Изложба с експонати от колекциите на Военноисторически музеи – Плевен

Официално откриване: 3 декември 2014, 18.30 часа

Съдбовно място в националната ни история и в българската народна памет заема Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г. Значението й е с непреходен характер, защото с нея се сбъдва вековната мечта на българите за национален суверенитет.

Показателен е фактът, че повече от столетие тя живее в живописното творчество на български и чужди художници, част от което е събрано във фондовете на Военноисторически музеи – Плевен. Основите на художествената колекция на Военноисторическите музеи се полагат още при тяхното създаване в началото на 20-и век от Комитета „Цар Освободител Александър ІІ”, в който влизат известни български художници и скулптори. В оформлението на параклис-мавзолея „Свети Георги Победоносец” участват изтъкнати творци като художниците Антон Митов и Иван Мърквичка, скулпторите Марин Василев и Жеко Спиридонов, резбарят Иван Травницки, а творбите им и сега предизвикват заслужено възхищение. Талантливият художник и иконописец Георги Данчов рисува икони за параклисите към военноисторическите къщи музеи.

През годините художествената колекция се попълва с много нови произведения от български и чуждестранни автори. Напълно обяснимо е, че и плевенските творци често се обръщат в творчеството си към темата за Руско-турската война 1877/78 г. и Плевенската епопея. Мястото, където те живеят и творят, е неразривно свързано с тези героични събития. Многобройните паметници и музеи напомнят за станалата край града епична битка на двете империи, решила изхода на войната.

Изложбата „Памет за Освобождението” включва 27 художествени платна, отразяващи моменти от историческите събития, белязали хода на войната. След тях са: „Защитата на Плевен”, „Превземането на Ловеч”, „Завладяване на редутите при Плевен от Скобелевци”, „Боят на река Вит”, „Боя при Смърдан” и други. Отразено е отношението на българския народ към войната с платна, които  илюстрират братската помощ, посрещането на освободителите и радостта от свободата.

Друга тема в живописните платна са паметниците на признателност – мавзолеите в Плевен и Гривица, храм-паметникът „Св. Александър Невски”, паметници и братски могили, разположени на бившите бойни полета, които и днес пазят спомена и напомнят за високата цена, с която е възстановена българската държавност.

Авторите на тези платна са от различни поколения. Сред тях са утвърдени имена на български художници, като академик Светлин Русев,  Христо Бояджиев и  Дионисий Дончев, участвали в художествените работи по панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Сашо Рачев, Дило Дилов, Захари Гетов, Лиляна Русева. На тема Руско-турска война 1877-1878 г. са творили и много чужди художници като Лев Лагорио, Дмитрий Поленов, Николай Дмитриев-Оренбургски, Василий Василиевич Верешчагин и много други.

Някои от представените платна са копия на техни творби.

Представени са и оригинални вещи от войната – мундир на младши унтер-офицер от 4-и Донски казашки полк, руско ръчно огнестрелно оръжие – Крънка и Бердана 2, пушка Пибоди и образци от хладно оръжие.

                     

За повече информация:

Тел.: 02/ 917 88 39

gallery@vassilevibros.com