- | Извън СБХ
Галерия (8)

живопис

галерия „Аросита“, София
откриване: 16 януари, понеделник, от 18:00 до 20:00 часа

Куратор: д-р Боряна Вълчанова


Изложбата Out of Space – out of Time („Извън пространството – извън времето“) проследява актуалните творчески търсения на Слав Недев. Представените живописни произведения са създадени през изминалата година и отразяват един много личен аспект от артистичната същност на художника – света на сънищата и несъзнаваното. Изкуството на Недев ни пренася в залети от равномерно спокойна и студена светлина градски пространства, където времето сякаш е спряло и ние попадаме в метафизическа безвременност.

Слав Недев / На края на света. 2022, 80 х 120 cm, маслени бои, платно (по снимка на © Vincent Wu)

 Всички елементи в композициите му са сякаш парчета от пъзел, които сами се нареждат веднага щом бъдат зърнати. Площадите и архитектурните структури, изградени с прецизността на архитект, сенките и фигурите имат своето символно и метафорично значение, изграждайки една своеобразна микровселена, която бихме могли да интерпретираме нееднозначно. Неговите протагонисти,

застанали на границата между реалността и съня,

между настоящето и бъдещето ни разказват историите си чрез своето безмълвие. Тези съновидени градски пейзажи със своята атмосфера на меланхолия и тревожност, но и на мечтание и копнеж ни завладяват моментално и ни застига едно силно емоционално усещане за заобикалящия ни свят, за споделените и недоизказани неща, оставени на нашата съпричастност и въображение.


Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.


+++


За автора

Слав Недев е роден през 1967 година в София, където живее и работи. От 1989 година е художник на свободна практика, а през 2001 става член на СБХ, секция „Живопис“. В своето многостранно творчество, Недев използва различни медии, сред които живопис, дигитално изкуство, арт обект, инсталация и скулптура. Работата му често е вдъхновена от философията (Кант, Хайдегер), психологията (Юнг) и митологията. Природата и световното културно наследство, както музиката и литературата са други извори на емоции и рефлексии, които намират израз в неговите произведения. Слав Недев е носител на различни награди и стипендии, по-важни от които са: две награди (първа и втора) в два конкурса за пластика в публична среда в град Казанлък; стипендии за пребиваване в Oberpfälzer Künstlerhaus, Швандорф, Германия и Cité Internationale des Arts, Париж и др. Наред с множество самостоятелни изложби, той е автор на две скулптури в парк Розариум, Казанлък. Куратор е на груповите изложби C (Carbon), (2019, галерия Червената точка, София) τόπος - topographies - ...topias, (2016, галерия Райко Алексиев, София). Участвал в международни симпозиуми в страна и чужбина. Негови творби се намират в частни (Imago Mundi, Fondazione Benetton, Тревизо, Италия; Siddhartha Arts Foundation, Катманду, Непал) и публични (Beijing International Art Biennale; СГХГ, София, Съвременно българско изкуство, НБУ, София) колекции.

Член на СБХ от 2001. Член на управителния съвет на СБХ от 2021.


+++


Повече за Слав Недев можете на научите тук:+++

Адрес

галерия „Аросита“, София
ул. „Врабча“ 12 Б

Точната локация на галерията можете да видите

тук