- | СБХ, Шипка 6
Галерия (11)

Фестивал на съвременната керамика – годишна изложба на секция „Керамика” с почетното участие на Емилия Панайотова

Изложбата „Фестивал на съвременната керамика” се организира за втори път от секция „Керамика” към СБХ и е естествено продължение на традицията на художниците керамици да представят своите творби през месец декември, когато честват покровителя си Св. Спиридон.

Керамиката е трудно реализуемо изкуство. Работи се бавно и има много технологични изисквания, освен артистичните похвати. Необходимостта от глина /този толкова древен и съвременен материал/, пещи и глазури, липсата на каквато и да било материална подкрепа досега принудиха през последните години много от колегите да се откажат от керамиката. Въпреки всичко в изложбата участваха 47 автори със 109 творби. Случи се едно свежо разместване на пластовете: много млади колеги заявиха смело своето присъствие в света на артистичната керамика. Получи се една много жива и раздвижена изложба, усети се видимо оттласкването нагоре.

В рамките на изложбата бе зададена и конкурсна тема: „Отвъд ръба на чинията” /по идея на художничката Росица Трендафилова/. Тази философска провокация към авторите все пак не бе задължителна за тяхното участие. Журито в състав: професор Ивана Енева, професор Божидар Бончев, Росица Трендафилова, Йоанна Кемилева и изкуствоведът Диана Драганова-Щир присъдиха 1-ва награда в конкурсния отдел на младата художничка Марта Димитрова за творбата й „Менюто на живота”. Композицията е интересна художествена интерпретация, нетрадиционен философски разказ в рисунки върху 18 чинии. Наградата за млад автор получи Евгени Козовски за творбата „Вътре-вън”, а поощрителната награда бе за Белан Емин  за композицията „Въпрос-отговор”.

Като секретар на секция „Керамика” от няколко години изпитах радост от своеобразното пробуждане на творците керамици, което се забеляза и през 2010 г., но сега се усети като тенденция. Тазгодишната изложба притежаваше неподправен чар, разнообразие и колоритност. Невъзможно е да изброя всичко, което наистина впечатлява, а това сa само част от имената и творбите, които мога да отбележа: инсталацията „Пера” на Нели Дичева, естетичните пана на Георги Хр. Георгиев, „Домино” на Албена Джокова, цветните пана на Меглена Шаманова, тактилните пластики на Иван К. Иванов, фините форми на Мирослава Маркова, артистичната закачка „Бягство” на Златка Дянкова.

През изминалите години се установи традицията в керамичните изложби да се представят като акцент автори с утвърдени имена. Тази година почетната изява е на художничката Емилия Панайотова. Журито й присъди и награда за цялостно творчество в областта на художествената керамика. Емилия Панайотова показа няколко пана и пластични композиции в присъщите й акварелни нежни тонове, носещи финес и естетика. Изпълнени от порцеланова маса, с фина и деликатна фактура, приказно-философски сюжети, произведенията й са потвърждение за висок художествен професионализъм.

От голямо значение е фактът, че „Фестивал на съвременната керамика 2011” получи подкрепа от Столична община. Благодарим!

„Фестивал на съвременната керамика” бе една среща на творци от различни поколения, с различно мислене и идеи за пластичния изказ на материала, с различно внушение на формата и цвета. Изложбата се „получи”. Дано следващата бъде още по–добра!


Йоанна Кемилева