- |
Галерия (7)

Постери, рисунки, дизайнерски проекти

откриване: 10 септември 2020, четвъртък, 18:00

Христо Алексиев е сред най-изявените съвременни български художници, работещи в областта на графичния дизайн. Изложбата „Откровение“ е празник, отбелязване на неговия 70-и рожден ден и 50 години творческа дейност.

Ето какво споделя авторът за своята изложба:

„Както казва един приятел, аз съм творец от две епохи. 

Основата на експозицията е художническият плакат, известен съм като рисуващ плакатист. В изложбата показвам превръщането на оригиналната рисунка в рекламен постер. Друг дял от изложбата са карикатурните портрети на български литературни творци, на световни филмови и попзвезди, на джаз икони. Има и серия пейзажи, натюрморти, еротични рисунки и картини, детски илюстрации и запазени марки.“


+++


И творческият път, разказан от автора:

Христо Алексиев. Той – художникът. „Всичко зависи от това какъв човек ще се случи да си“.

1950 Появяване. 15 юли. 5,650 кг. Едро бебе. Едри надежди.

Родители – скромни, трудолюбиви хора, изпълнени с красота.

1968 Гимназия – Художествената. Трескаво запознаване с формата на палитрата на Ван Гог и броя на неговите четки. Приложната графика – вечна любов!

1974 Академията за изящно и приложно изкуство „Граф Строганов“, Москва. Много сериозна професионална подготовка с конструктивистично-реалистична насоченост.

Изкуството – смисъл на живота!

1975 Казарма. Не успява да донесе клонче от най-близкото до хоризонта дърво.

1976 Членство в Ателието на младия художник. Облекчение. Получава удостоверение от председателя на СБХ Светлин Русев, че има право да носи брада на паспортната си снимка.

1978 Ура! Членство в СБХ-а! Бърно, Чехословакия. Първа голяма радост. Награда за филмов плакат, награда за улично изкуство.

Става известен като рисуващ плакатист.

1981 САЩ. Калифорния, Холивуд. Втора и трета награда „Оскар“ за плакат, учредена от списание „Holywood Reporter”. Изненада. Някой приватизира наградата и даже каталога. В замяна на това научава от завеждащия международната дейност на СБХ Димитър Остоич, че ако, не дай си Боже, замине за Америка, „там ще ограбят таланта му“.

1986 България. Съхранява ревностно таланта си. Копае здраво по Волтеровски в собствената си градинка.

Много родни награди и безброй международни излагания.

Димитровград, България – Голямата награда на IV Биенале на театралния плакат. Consilio Manuque – Награда за плакат от Международната изложба на книгата.

София, България – Награда за цялостно представяне на VII Биенале на театралния плакат и Награда, учредена от Посолството на Френската република, за плакат на френски автор.

1990 Изложба на „Шипка“ 6. Плакати. Портрети на велики забравени българи. Учителят му, големият Асен Старейшински, казва на откриването: „Като гледам портретите на нашите духовни бащи в изложбата на Христо, изпитвам чувството, че са рисувани от човек, който ги познава, че сякаш вчера съм ги срещал”.

1993 Заминава за Австрия, най-близкия до Балканите Запад. Не мие чинии. Доказва българската следа в меката на валса.

1998-1999 Списание WIENER, илюстрации, карикатури и шаржове. Кепази известни австрийски политици.

2001 Списание H.O.M.E., илюстрации.

2003-2004 Списание WIEN Live, портрети на известни съвременни австрийски личности от изкуството и културата.

2005 Списание WOMAN, илюстрации.

2001 18 август! Знамение. Чува в съня си: „Надълго да седиш, нашироко да държиш“.

2005 По-връщане. Галерия Art Alley – стари спомени, стари приятели, стара любов. Изложба портрети на известни австрийски личности от изкуството и културата. И още „ПОЗНАТИ НЕПОЗНАТИ“.

2006 Софийска градска художествена галерия, съвместна изложба с Мария Зафиркова и Димитър Трайчев „JAZZ ICONS“. Изложбата е посветена на уникалната джаз певица Радка Тонев (Radka Toneff), живяла и починалата млада в Осло, Норвегия, през 1982 година.

2009 Галерия Арте, изложба портрети „Състояния“.

2010 Галерия Ракурси, изложба портрети „Дуети“. Портрети на приятелите ми, които говорят просто за сложното, които помня, обичам и с които съм духовно свързан; приятелите, с които Бог ни дарява, за да отворим сърцата си и да се освободим от тайните, които ни тежат.

1975-2017 Безчет филмови и театрални плакати за сатирични и трагични пиеси.

Участие в социалистически и капиталистически Международни биеналета на плаката във Варшава, Бърно, Лахти, Листоуел и Мексико.

Участие в изложбите на българския плакат в Полша, Русия, Чехословакия, Куба, Холандия, Финландия, Федерална република Германия, Франция, САЩ, Венецуела, Мексико, Австрия, Япония, Великобритания и Австралия.

                                                   

 С уважение: ТОЙ! (Христо Алексиев)

+++

Текст на Ружа Маринска за художника можете да прочетете

тук