- | Извън СБХ
Галерия (8)

живопис

галерия „Неси“, Бургас
откриване: 3 ноември 2022, четвъртък, 18:00 часа

куратор: Пламен Петров


Андрей Янев / Архангел ЕлохилМного стъпки от горната земя

Светци, ангели, човеци съсъществуват в на пръв поглед непредставимо единение в артистичното пространство на Андрей Янев – художник, който още от първата си поява на сцената та до днес отстоява своето присъствие на територията на смисъла. Отказал да пристъпи по пътеката на делничното, с монашеска отдаденост, той продължава да

усвоява опит от мистичния християнски светоглед

и да пренася неговите умонепостижими белези в творчеството си. Творчество, което всякога ме възвръща към „дискретния чар на съвършенството“, към словото на Тумас Транстрьомер:

Иконите бяха положени с лица нагоре
в земята, изпотъпкана
от колела и обувки, от хиляди стъпки,
от тежките стъпки на десет хиляди невярващи.

Насън се спуснах в басейн под земята, излъчващ светлина,
едно разбушувано богослужение.
Какъв неудържим копнеж! Какво идиотско упование!
А върху мене тропотът на милиони невярващи.[1]

Още по-актуално звучат думите на писателя в контекста на настоящата изложба „От горната земя“, в която художникът подрежда свои изящни рисунки и живописни платна. Всички те ни препращат както към отвъдни, навярно „горни“ селения, но и към образност, чиято виталност, макар и отчуждена от войнстващото ни настояще, е израз на една често

несъзнавана изконна човешка потребност от смисъл.


Въпреки тропота на милионите невярващи.

Във всички тези платна авторът е увековечил своя „неудържим копнеж“ за общение – с Бога, с нас самите. В контраст с обезобразеното ни настояще се явяват картините на Андрей Янев, реализирани със сякаш „идиотско упование“ в истината на живота. А тя, истината, е все в нас самите, човеците, които като едни обърнати с лица нагоре неръкотворни икони всеки ден, макар и само в съня си, се взираме в множеството стъпки от горната земя.

Божествени следи, като нас самите.

Пламен В. Петров

[1] Превод от шведски – Мария Змийчарова.


+++


За автора

Андрей Янев е роден в Бургас. Завършва Художествената академия в София, специалност стенопис. Специализира художествен емайл в Санкт Петербург, Русия. Участва в творчески резиденции в Griffis Art Cente”, Ню Лондон, САЩ (2018) и Cite International Des Arts, Париж (2022). Реализирал е монументални витражи, стъкло-мозайки, стенописи, емайлови пана в обществени сгради, стенописи в църковни храмове и частни домове в България и чужбина. Има множество самостоятелни изложби в България, редица европейски страни и САЩ. Сред тях са и поредиците изложби „Тиха светлина“ и „Тиха светлина – Ангели“, „Във всичко има семена от всеки“, „Завръщането на пастирите“. Участва в международни и световни биеналета, триеналета на изкуствата в Пекин, Сеул, Дубай, Мексико, Бразилия, Ханой, Варна и много други. Съосновател и съорганизатор на пленер и фестивал „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“. Съосновател и участник в национални и международни проекти за работа с деца съвместно с „Академия за детско творчество – ДАЯ“. Съорганизатор и участник към Центъра за семиотични и културни изследвания на поредица изложби „Атон в рисунки и фотографии“ съвместно с Мирослав Дачев. Негови творби са притежание на Националната галерия, градски художествени галерии, музеи, държавни и частни колекции в страната и чужбина.

Член на СБХ. Член на групата на бургаските художници. Член на УС на Център за семиотични и културни изследвания.                            


+++

Адрес

Галерия „Неси“
Бургас
ул. „Александровска“ 12 / ул. „Хан Крум“ 3


Точната локация на галерията можете да видите

тук