Галерия (15)

Христо Стефанов отбелязва макар и с известно календарно закъснение своята 80-годишнина с голяма ретроспективна изложба. Всичките над 100 картини, които ще бъдат представени в зала „Райко Алексиев”, са изнесени от ателието на художника – повечето от тях са напълно непознати за широката публика, други са излагани много рядко. Творбите са рисувани в дълъг период и обхващат различни етапи в творческото развитие на автора. Куратор на изложбата е Филип Зидаров.

Христо Стефанов е един от петимата големи от групата на пловдивските художници през 60-те и 70-те години на ХХ век заедно с Георги Божилов, Димитър Киров, Енчо Пиронков и Йоан Левиев. Негови монументални творби, фреско и витражи са влезли в обществени сгради с национално значение. Всепризнат майстор на портрета.

Още от най-ранно детство животът на художника е свързан с Пловдив. Атмосферата и личностите на града са повлияли както светогледа му, така и много от темите в неговото творчество.

През 1961 г. Христо Стефанов завършва живопис в Художествената академия при професорите Ненко Балкански и Панайот Панайотов и същата година открива първата си самостоятелна изложба. Още в академията, а и преди това, той има късмета да се срещне с големи художници, чиято жизнена философия и професионализъм повлияват развитието на младия живописец – Майстора, Илия Бешкив, Дечко Узунов, Борис Митов, Николай Райнов, Васил Бараков и др.

„Обикновените, малките неща са били винаги в кръга на моето внимание – родителите ми, семейството ми, приятелите ми и градът, в който съм живял или в който сега живея, страната. От тези малки неща може да се види цялото; те са храната на моето изкуство”,  казва художникът в свое интервю.