Галерия (3)

„ORBIS PICTUS”, ИЛИ ВРАТАТА КЪМ СВЕТА НА ТВОРЧЕСКАТА ЧОВЕШКА ФАНТАЗИЯ

Експозицията се осъществява от Чешкия културен център в София в сътрудничество с Министерство на културата на Република България, Съюза на българските художници и е под егидата на посланика на ЧР г-н Мартин Клепетко.
Генерален партньор е фирма ЧЕЗ България, главен партньор са Чешките аеролинии.

Изложбата „ORBIS PICTUS” пътува от Брюксел към София
През изминалата половин година експозицията бе съпътстващо мероприятие към чешкото председателство на Съвета на Европа, ав края на мандата му бе представена на международния фестивал Couleur Cafe, който в рамките на три дни бе посетен от 78 хиляди души. През октомври, тази есен, изложбата бе разположена и в галерия “Райко Алексиев” на СБХ.

България бе първата от новите страни членки на Европейския съюз, в която гостува изложба - част от едноименния проект. Във фантастичния свят на “Orbis pictus”, инспирирана от идеите на Ян Амос Коменски, никой не е само зрител, всеки се включва в творбата: изтръгва звуците от необикновените предмети, движи се заедно с тях, бива омагьосан от елементи и цветове, които сам формира... Всичко това е сътворено от двайсет, занимаващи се с всестранна дейност творци, водени от интерактивната концепция на художника Петър Никъл. „Смисълът на експозицията е да покани хората в активния процес на творбата. Самите те посредством собствената си фантазия стават най-важният елемент, инструмент и съдържание на проекта“ – обяснява Петър Никъл, чиито идеи привличат хората, а изложбите му се радват на голяма посещаемост. Той включва творци, работещи на интердисциплинарно ниво; художници, които са едновременно музиканти или строители на органи, архитекти, астрономи, театрали.

Изложбата е цикъл от интерактивни художествени творби, създадени от чешки и чуждестранни художници. /Свои творби представят Петър Никъл, Милан Цайс, Майкъл Делиа, Лубош Фидлер, Петър Лоренц, Иржи Мелцер, Квидо Сен, Мартин Яничек, Иржи Конвързек, Ондржей Смейкал, Вацлав Смолка, Ярослав Коржан и Честмир Сушка./ Отделните произведения са представени като инструменти, които използват механизма на кинетичното движение, светлината, сянката, музикалните и звукови тонове, чрез които всеки обект придобива свой оригинален характер и форма на взаимодействие с посетителя. Така изложбата се превръща в пространство за игра, тя оживява и придобива друг мащаб. При инсталирането и представянето на целия цикъл не се набляга на авторството на отделните творби, а обратното – отделните творби са свързани чрез функцията и инсталацията.

Обектите във всяка една експозиция се инсталират винаги по нов начин, в зависимост от изложбеното пространство и така всеки път възниква уникална и изненадваща художествена цялост.
Мениджърът на проекта Ондржей Валд обяснява причината защо творба, която вече има своите успехи в Прага, Париж, Канада, посещава именно българската столица: „Искахме да гостуваме на някоя от новите страни-членки на ЕС. Всеизвестно е, че София е била и е забележителен културен град. При положение, че тук се намира и един от Чешките центрове, изборът за подходящо място не беше труден.“

Във връзка с представянето на проекта“Орбис Пиктус, или Врата към света на творческата човешка фантазия” в България бе издаден трудът на Я. А. Коменски “Лабиринтът на света и раят на сърцето”, илюстриран от българската художничка Костадинка Миладинова. Делото е преведено на български от преподавателката по бохемистика в СУ “Св. Кл. Охридски” доц. Маргарита Младенова. Илюстрациите към българското и към други чуждоезични издания, както и различни екземпляри на книгата, бяха изложени в софийската галерия “Средец” в периода 21 – 30 септември.

Чешки културен център