- | Извън СБХ
Галерия (8)

Изложба – рисунки и смесена техника

Евгени Вълев е личност, събрала във фокуса си многообразието на изобразителното изкуство в много различни негови форми. На 27 април 2022 художникът трябваше да празнува рождения си ден. Омбрето, както го наричат приятелите, замина при други достойни и можещи свои приятели и колеги.

Галерия „Май“ в Сливен представя 24 негови рисунки, част от тях са непоказвани. Те припомнят на почитателите му следата, която той оставя в българското изкуство.+++


За автора

Евгени Вълев е роден в Сливен на 27.04.1933. През 1959 завършва сценография в НХА и започва да работи като сценограф за различни театрални постановки. През 1976 прави първата си самостоятелна изложба в София на „Руски“ 6. След дълги години работа в столицата (основно като сценограф) той се връща в родния си Сливен и продължава да работи в областта на живопистта, рисунката и графичния дизайн. Бил е председател на Дружеството на сливенските художници. Взема участие в почти всички общи художествени изложби в страната. Има не много, но стойностни самостоятелни изложби. Участвал е в българска експедиция до връх Килиманджаро. От темите, с които го е привлякла Африка, Евгени създава дълъг цикъл творби. Евгени Вълев е носител на наградата „Добри Чинтулов“, почетен гражданин на Сливен. Носител е на орден „За граждански заслуги“, два пъти носител на орден „Кирил и Методий“, II степен, медал „1300 години България“ и др.
Член на СБХ и на СБА.


+++


Точната локация на Галерия „Май“ в Сливен можете да видите