- | СБХ, Шипка 6
Галерия (10)

Общата изложба на Съюза на българските художници се организира с цел да се предостави възможност на членовете на Съюза от всички краища на страната да покажат последните си произведения в областта, в която творят.

Интересът се оказа наистина голям: журито разгледа повече от 500 работи от над 200 автора от няколко десетки града: София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен, Търговище, Велико Търново, Перник, Монтана, Добрич, Ямбол, Пазарджик, Сливен и много други. Възрастовият диапазон също е голям – от „доайени“ на българското изобразително изкуство до най-младите представители на Съюза. В експозицията най-голям дял взима живописта – 86 автори, следвана от скулптурата с 40, графика и илюстрация – 24, графичен и рекламен дизайн – 11, керамика – 10, комикс – 9, текстил – 8, дърворезба – 7 и 7 автори, които представят инсталации.

Ограничения в темите, жанровете и техниките няма. Селекцията от творби, която ще имате възможността да видите на 3-те етажа на галерията на „Шипка“ 6 от 10 до 27 юни 2015 представлява една компилация, олицетворяваща макар и фрагментарно състоянието на българското изобразително изкуство в момента. Тя не може да очертава тенденции или да налага някакви линии на развитие на едно или друго изкуство, но в нея със сигурност ще открием любопитни творби, които ще имат своето място в историята.

Много се говори и ще продължава да се спори за ролята на подобни изложби. Трябва да се има предвид, че за една такава мащабна организация, събрала представители на най-различни изкуства, такива прояви са един подходящ начин да се даде възможност за изява на автори от различни поколения. Това е изложба без ограничения и да се покаже именно тази разностранност и разнообразие на художествената продукция в рамките на нашата страна.


+++

Награди

Комисия – жури, назначена на основание решение на УС на СБХ прегледа представените творби в Общата изложба – София, 2015  и определи следните награди:


Три равностойни награди на СБХ

Роман Проняев
„Фрагмент № 18“; „Диптих Албинос“

Николай Караманов
„Релеф 1“; „Релеф 2“; „Фигура“

Дария Василянска
„Интериор“; „Тишина“

 +++

Награда на фондация „Поддържане на изкуството в България“

Пламен Аврамов
„Фигура“+++

Номинации

При обсъждането на наградите бяха номинирани и следните автори по реда на предложенията

Ирина Угринова, Даниел Лозанов, Яна Захариева, Херман Гшайдер, Евгений Йорданов, Димитър Маламски, Катрин Томова, Мариана Маринова, Зара Буюклийска, Румен Чаушев, Надежда Кутева, Валентин Топалов, Богомил Живков, Николай Янакиев, Виргиния Пенчева, Красимира Друмева, Нина Русева, Цвятко Остоич, Десислава Денева, Радослав Нейчев, Нада Орлова, Стелиян Стелиянов, Тоня Горанова, Радослав Маринов, Иван Стратиев, Николай Тодоров, Ивайло Леков и Милен Джановски