Галерия (3)

Проект на Симеон Стоилов

След изложбите „Остров”, 2003 г., „Изолатор”, 2007 г.  и „Изход”, 2015 г., създадени специално за галерия „Райко Алексиев”, през 2021 г. Симеон Стоилов се завръща в пространството с поредната си site-specific намеса.

Мащабният проект изследва парадоксалните усещания, които ни обземат при срещата с непознатото, страховитото и безмълвното или, както го нарича Рудолф Ото, „mysterium tremendum et fascinans” (мистерия едновременно ужасяваща и очароваща). По думите му това е „нерационално, несетивно преживяване или чувство”.

Присъствие на нещо неизбежно и неочаквано.

Неустоима сила, форма или природен феномен, с които въпреки страха човек предпочита да продължи срещата. Преживяване с чувството за тайна или асоциация за безкрайност, среща, след която никой не е същият.

+++

за Симеон Стоилов
 
1971  роден в Ямбол
1996  завършва Националната Художествена Академия специалност Живопис
1998  член на СБХ секция Живопис
2013 – 2017  Докторска дисертация в НХА в специалност Стенопис, с тема „Съвременно изкуство в пространството”
 
Работи в областта на живописта, скулптурата и обекта и site-specific намеси в пространствата. В колаборация с водещи архитекти участва и в създаването на съвременни пространства като изложбени зали, музеи, музейни експозиции и др. Реализирал множество изложби в страната и чужбина.