- | Извън СБХ
Галерия (5)

галерия „Доза“, София

откриване: 28 март, четвъртък, 18:00 – 21:00 часа

куратори: Радослав Механджийски и Теодора Константинова


В изложбата си „Нашите клетки“ Нора Ампова разказва една по-лична история през универсални женски състояния и образи. Разхождаме се сред портрети, напомнящи „Бунтарката“, „Мечтателката“, „Успешната/властната жена“, „Меланхоличката“, „Отвъдвремевата жена“ (видяна в антична скулптура, препращаща към отминали векове и вечно актуалните предизвикателства пред жените в различните епохи).

Тези надконкретни образи ни говорят за пътя на трансформация, при който момичето съзрява и постепенно започва да възприема себе си като жена. Интимен разказ, изграден чрез вътрешни състояния, разкриващи усещанията и разбиранията на авторката за нейните собствени роли в днешното общество – като майка, съпруга, художник, мечтател. Произведения,

напомнящи скрити автопортрети, открехнали съзнание за личното, съкровеното, уязвимото,

силата на себепознанието, увереността в себе си и потребността от непрестанно търсене на смисъл и посока.

Всяка картина е притихнал момент във времето, излъчващ тишина и съзерцание, уединение, самота и порив за усамотение, отделяне, забавяне и преразглеждане на себе си – въпреки забързания модерен, често истеричен и агресивен свят. Женските образи са представени в своята индивидуалност, в състояние на размисъл и сякаш в търсене на отговор на множество въпроси, предизвикали ги да обърнат поглед навътре. И от погледа навътре те общуват с поглед навън към другия герой в разказа – Природата. Женската сила на Природата, с нейните бурни и разнородни състояния, настроения, сили и слабости, крехкост и устойчивост. Една висша, мъдра енергия, закриляща и даряваща богати послания и интуиция за правилната посока на движение. Връзката между Жената и Природата е изконна и нужна, мека и приемаща, топла и уютна – тя е Дом.

Нора Ампова търси и експериментира, създава произведенията си с нов поглед към художествената тъкан на платната. Все по-дръзки контрасти в материята на образа, разнородни живописни подходи, обединили плоскост и обем. Силно впечатлява засилващият се интерес към освободената дезорганизация на образа, достигаща на моменти до състояние на чиста абстракция. И всичко това, работено с въображение и дарба, оживява в хармонични композиции с едно по-интензивно присъствие, където концепция, емоция, послание и художествена среда предизвикват визуално изкушение и интелектуална наслада.

Нора Ампова / Непредубеден, 2024

По думите на самата художничка, тя се впуска във вид игра с епохите на миналото и настоящето, доловима дори в естетиката на облеклото на героините. Без да се конкретизира, намеква се за пътуване във време и пространства, за да се открои отново с какво постоянство жената среща предизвикателства в търсене на своето място и роля в обществото. Споделя още, че платната разказват за психологическото приключение на израстването като личност. Наблюдава се някаква цикличност.

Жената няма един образ, в нея има десетки.

Тя непрекъснато е в движение. Чрез предизвикателствата тя опознава своята природа. Тези процеси не приключват, те са в постоянен обмен и надпревара.

Заглавието на изложбата, „Нашите клетки”, е с двусмислено послание. „Клетките“ като “капани“ – ограничения, налагани отвън или, попаднали в клопката на личната си психология, притаили се вътре в нас. Но и нашите „клетки“ като фундаменталната материя, от която сме изградени, нашите съставни части. Централните женски образи в изложбата пресъздават преломни моменти. Те са отправна точка за оттласкване от "клетките" като форми на ограничение и стремеж да бъдат заместени от свободно преосмисляне на личния ни свят в контекста на обществените задължения и очаквания. Да бъдем жени герои в собствените си истории. Да следваме своя вроден инстинкт за сила и независимост, вслушващи се в мъдростта на Природата (си).


+++


За автора

Нора Ампова (р. 1989) е художничка, базирана в София. През 2014 завършва магистърска степен специалност живопис в НХА в София, през 2011 специализира изящни изкуства в Хертфордширския университет, Великобритания. Нора има над десет реализирани самостоятелни изложби, както и участия в множество групови проекти в България и извън страната. Нейни произведения са част от колекцията на Арт център Хюго Вутен (Hugo Voeten Art Center, Herentals, Belgium), както и от други частни колекции в България и чужбина. Нора Ампова е носител на Наградата за млад художник на Уникредит Булбанк и фондация „Стоян Камбарев“ за 2016.

+++

Адрес

Doza Gallery
ул. „Цар Самуил“ 52, София

Точната локация можете да видите

тук