- | Извън СБХ
Галерия (10)

галерия „Нюанс“, София

откриване: 4 юни, вторник, 18:00 часа

куратор: Христина Бобокова

Изложбата „Екстатично“ е кураторски проект на Христина Бобокова, замислен от доста време и извървял дълъг път. Той обединява творчеството на Нина Лишовска и Илиана Илиева, които за първи път събират усилия в общ процес по сътворяване и духовно съпреживяване. Двете авторки имат противоположни художествени изразни средства, което прави проекта особено предизвикателен и амбициозен. Без да се търси съпоставка в художествените им разкази, творбите им разкриват сходни сюжети, но разгърнати с различен подход.
Заглавието „Екстатично“ първоначално въвежда в темата за възбудата, екстаза, силата, възторжеността от живота, но всъщност чувствата, динамиката на емоциите и мощта, стихийното вълнение или тихата вглъбеност са основната линия на търсенията в творбите. В класическата гръцка литература думата „екстатично“ означава „извън себе си“ и се свързва със субективно преживяване на субекта с обекта на тяхното осъзнаване. Отнася се до отстраняване на ума или тялото от „нормалното му място на функциониране“. Може да се каже, че екстазът е пример за променено и повишено състояние на съзнанието, характеризиращо се с намалено осъзнаване на други обекти или пълна липса на съзнание за околната среда, но свързана със силно приятно преживяване. Това е необичайно ментално състояние, но може да е и пространство, което да се възприеме като духовно измерение, при което липсва контрол на нормалните действия и реакции. Изложбата представя художествени разрези на едни такива безконтролни състояния, кратки откъси от динамиката на стихийния транс и преживяванията на авторите или техните герои, които идват от различни времеви пространства.


Илиана Илиева показва най-новата си серия платна и рисунки, която разглежда измеренията на овладяната стихийност, красотата на статичната мощ, която е надмогнала разрушителната си същност. Тя изследва изящността както в движението, което има съзидателна сила, така и в нейното застиване и притихване. Според нея във времената на нарастваща ентропия е важен стремежът към изследване на статичността, вглъбяването и съзерцанието като път за вътрешен растеж и подем. Образите на героите са мощни, но въздушни, силни характери с категорично поведение и стоицизъм, но в момент на съзерцание и възбуда. С похватите на живописта се пресъздават усещанията на различни текстури като етер, кожа, пера, камък, които галят погледа и респектират със сила и мощ.


Нина Лишовска представя серия от скулптурни пластики, в които противопоставя същността и структурата на материалите. Тя работи с лекота както с порцелан и керамика, така и с дърво, стъкло и бронз. Творбите ѝ са силно чувствени и обладани от мистиката на блаженството, съвършенството, мита и легендата, от еластичната цялост, в която живеят заедно птица и човек, жена и мъж, божествено и смъртно…. Балансирайки между копнежа по античния свят и вечните човешки дилеми и техните съвременни измерения, творбите пресъздават състояния на границата на драмата и шегата, на плача и смеха, на стихията и ступора, силата на тишината и силите на любовта и свободата. Категоричността на образите се изразява в техните спокойни, естествени, меки движения и форми, нежно обработени повърхности, безупречно ясни същностни претенции, които говорят без думи, пеят без звук.

+++
Адрес
галерия „Нюанс“
ул. „Иван Денкоглу“ 42, София
Точната локация можете да видите