- | СБХ, Шипка 6
Галерия (4)

Приказк с илюстрации на Николай Стоянов

Изложбата на Николай Стоянов показа част от голямото му творчество, сред което попадат илюстрациите, правени за едно от големите японски издателства „Гакен” в Токио. Сред литературните източници бяха: „Лъжливото козле” – Българска народна приказка (1974), „Момче и вятър” – Българска народна приказка (1975), „Нарисуваното човече” – Авторски текст (1977), „Дървеният палячо” – Авторски текст (1978), „Балониада” – Авторски текст (1979), „Бременските музиканти” –  приказка от Братя Грим (1980), „Щурецът” – Авторски текст (2008).

Известен сред колегите си като чичо Коко, художникът съществуваше в един ореол от доброта и остроумие и бе изградил собствен стил и иконография, познати на публиката – от малки до големи. С тази изложба той отново показа, че е майстор на типажа и настроението, на цвета и на книжното тяло, че умее да създава оригинални връзки между текст и изображение. Той е един от авторите, които години наред постоянно и последователно работят с оригинален език за българското книгоиздаване. Ще го запомним с илюстрациите му за популярни детски книжки като „Български народни приказки”, „Приказки от Братя Грим”; за стихотворения, приказки и разкази от Дора Габе, Ангел Каралийчев, Асен Босев, Михаил Лъкатник, Цветан Ангелов, с работата му за вестник „Септемврийче” и списание „Славейче”.

Произведенията на Н. Стоянов притежават дълбоко духовно излъчване и чистота и печелеха признание не само у нас, но и в световноизвестни издателства. Участията му в многобройни престижни прояви бяха номинирани с редица отличия: на Националните изложби на българската илюстрация; Биеналето за илюстрация в Братислава; изложбите към Международния панаир на книгата в Болония, Италия и др.

Художникът често пишеше и текстовете към своите илюстрации. Подобно рядко срещано съчетание го постави на едно

автономно и неподражаемо място в нашата култура.

Няколко дни след откриване на изложбата Николай Стоянов напусна този свят, оставяйки го за неговите почитатели по-красив и благороден, по-смислен и поетичен, именно чрез изкуството.