- | СБХ, Шипка 6
Галерия (4)

В изложбата си Николай Русчуклиев показва близо 60 нови картини, рисувани в последните две години. Предходната изложба на художника на „Шипка“ 6 (2012 г.), който работи непрестанно и вглъбено въпреки почтената си възраст, бе изкупена изцяло от колекционери и почитатели.

„Всичко рисувам по памет; така изпробвам и паметта си… Пътувал съм много през годините, това е моята инвестиция… Като затворя очи и започват образи, картини, места, всичко, което съм видял… Само в Ермитажа съм бил осем пъти…“ Въображението води художника в ново приключение всеки път когато застане пред платното. Отдавна вече не планира какво ще рисува, не прави скици, не мисли предварително. Спонтанността движи ръката му; той е своеобразен наблюдател на своето творчество и обича да изненадва сам себе си. Неговата характерна живописна техника прави картините му донякъде триизмерни, боята излиза в „почти скулптурен релеф“, както казва и самият автор.

Професор Николай Русчуклиев дълги години е преподавател по живопис във Великотърновския университет. Меандрите на река Янтра около хълмовете в града присъстват в голяма част от картините от изложбата; могат да се разпознаят и като фон в автопортретите.