- | Извън СБХ
Галерия (14)

Пътуваща изложба

откриване – 5 октомври, сряда, 14:00 часа
Галерия на НГПИ „Свети Лука“, София

Инициативата за тази пътуваща изложбата е на секция „Дърворезба“ към СБХ, а домакин е галерията при Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“. Четиридесет художествени произведения от дърво, създадени през последните няколко години от близо 25 автори, пътуват из страната. Досега са представяни в Плевен – Художествена галерия „Илия Бешков“, съвместно с Националната гимназия за приложни изкуство „Тревненска школа“, и в Трявна, в галерия „Гъбенски“ (към Национален дарителски фонд „13 века България“).

+++

Какво е реално или не, кое е видимо за нас и има ли свят, който съществува, без дори да подозираме? Така както един актьор всеки път живее своята роля, така и дърворезбарят
пресъздава паралелен свят,
чувства, емоции, усещания, образи – търсени или въображаеми, извечни или актуални днес.

Дървопластиката е естествено продължение на традиционната българска дърворезба. Още през 70-те години на миналия век нейният облик излиза от рамките на релефа и се появяват множество скулптурни произведения от дърво. Постепенно настъпват промени в тематичния и сюжетен кръг, а в края на миналия и началото на този век визията е вече модерна. 

Поглед в изложбата „Нереален свят“ 

 

В годините, в които за резбата се е говорило като за приложно изкуство, тя е съчетавала образ и функция. Днес дървопластиката се отличава с

тематично-смислово съдържание, паралелно с активно въздействие на формата.
Изкуството от дърво днес се развива в няколко основни посоки: класическа занаятчийска дърворезба с осъвременена визия, функционална дърворезба и дървопластика, интериорна дървопластика и релеф и екстериорна скулптура от дърво за градска среда. Съвременната дървопластика се характеризира с ясно изразени контрасти между естествен и добавен цвят; типична и нехарактерна за дървото форма, пластика и повърхностна обработка; комбинация с метал, различни дървесини и други елементи; присъствие на текст; използване на древни и модерни теми, а понякога – критично-социални или философски.

Откриването на изложбата в галерията на НГПИ „Свети Лука“, София

+++

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.


Локацията на галерията можете да видите

тук+++

Изложбата се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.